Dispută pentru sediul primăriei din Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moştenitorii foştilor acţionari ai Băncii Comerţului aşteaptă ca administraţia locală să le restituie în natură clădirea construită în urmă cu un secol, în care funcţionează acum

Moştenitorii foştilor acţionari ai Băncii Comerţului aşteaptă ca administraţia locală să le restituie în natură clădirea construită în urmă cu un secol, în care funcţionează acum primăria municipiului

Deşi sediul Primăriei Craiova stă să cadă, municipalitatea nu poate accesa niciun fond pentru reabilitare, fiind implicată într-un litigiu.

Sediul central al Primăriei Craiova este revendicat de o parte a celor ce-i moştenesc pe foştii acţionari ai Băncii Comerţului, care au ridicat impozanta clădire din buricul Băniei. Alexandru şi Constantin Missirliu, Stănică, Dominic şi Ioana Bortnovschi, Şerban Constantin Neamţu şi Alexandru Becherescu au început demersurile de a intra în posesia clădirii în 2001.

Proces de şapte ani

În 2005, moştenitorii cheamă în judecată Primăria pentru a li se restitui imobilul în natură. Un an mai târziu, Primăria Craiova respinge cererea acestora."Calitatea de acţionari ai Băncii Comerţului Societate Anonimă - Craiova nu îi îndreptăţeşte pe solicitanţi la restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii", se arată în dispoziţia semnată de primarul Antonie Solomon.

Procesul a fost mutat la Timişoara, la solicitarea moş-tenitorilor. Dacă vom câştiga, vom vedea ce facem cu clă-direa", a declarat Missirliu.

Autorităţile nu renunţă

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune că nu va renunţa la clădire. "Dacă moştenitorii vor câştiga în instanţă, va trebui să-i despăgubim pentru a fi proprietari deplini ai clădirii", a precizat Solomon.

Clădirea fostei Bănci a Comerţului, acum sediul Primăriei Craiovei, a fost proiectată de arhitectul Ion Mincu şi evaluată la suma de 20 milioane de dolari.

În cazul în care sentinţa de la Timişoara va fi favorabilă moştenitorilor, reprezentanţii administraţiei locale au alternativa construirii unui nou sediu, variantă mult mai ieftină decât despăgubirea acţionarilor, sau a închirierii unui imobil.

Dacă moştenitorii vor câştiga în instanţă, va trebui să-i despăgubim pentru a fi proprietari deplini
Antonie Solomon,
primarul Craiovei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite