Dispută italo-franceză privind comanda forţei de pace din Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

reuniune, secretarul general al ONU, Kofi Annan, era încrezător că va reuşi să completeze lista cu statele europene şi din alte zone care vor furniza cei 15.000 militari necesari.Între timp

reuniune, secretarul general al ONU, Kofi Annan, era încrezător că va reuşi să completeze lista cu statele europene şi din alte zone care vor furniza cei 15.000 militari necesari.
Între timp însă, pare că s-a conturat o dispută franco-italiană în legătură cu comanda FINUL-lărgită. În formula actuală, FINUL e comandată de gen. francez Alain Pellegrini, dar premierul israelian Ehud Olmert i-a propus Italiei să preia această funcţie, iar Roma a acceptat. Între timp, cum Franţa s-a răzgândit şi nu mai trimite 200 de militari, ci 2.000, la Paris şi în zonă a reapărut problema comandei noii forţe, conturându-se o dispută pe această temă. Soluţia pare s-o dea ministrul italian al apărării, Arturo Parisi, care a spus: "Pe teren, comanda va rămâne Franţei, în această fază. Italia, pe de altă parte, va avea comanda Departamentului Operaţiunilor de Menţinere a Păcii (DPKO) al ONU din New York. Cred că, la finalul mandatului comandamentului francez (februarie 2007), ne vom implica". Totuşi, în Italia există o serioasă dispută pe tema riscurilor trimiterii în FINUL lărgită a unui contingent mai numeros decât cel din Irak (2.700 militari), ceea ce, spun unii politicieni, ar conduce la înmulţirea funeraliilor de stat, întrucât soldaţii din "Cizmă" participă la 28 de operaţiuni de menţinere a păcii în întreaga lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite