Dispută aprinsă pe impozitul forfetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele acuză patronatele de alegerea grilei de impozit minim. Firmele spun că nu sunt reprezentate de organizaţiile patronale. Firmele private acuză autorităţile că nu le-au consultat înaintea stabilirii impozitului minim, iar Finanţele se apără, aruncând pisica în curtea patronatelor.

Discuţiile dintre Ministerul de Finanţe şi mediul privat, pe marginea impozitului minim, se poartă, în continuare, din perspectiva oportunităţii acestei măsuri. În timp ce firmele acuză ministerul că nu le-a consultat în prealabil, Finanţele spun că au existat dezbateri cu patronatele.

Ieri, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), ministerul şi directorii firmelor s-au luptat în argumente pro şi contra impozitului forfetar. Deşi dezbaterile au fost extrem de aprinse, în final, s-a ajuns la o concluzie comună: companiile private au o problemă de reprezentativitate la nivel instituţional.

Camera de comerţ, scoasă din schemă

Misiunea CCIB este reprezentarea, apărarea şi susţinerea mediului de afaceri, potrivit statutului acestei organizaţii.

Cu toate acestea, abordarea Camerei în privinţa impozitului minim coincide cu cea a Finanţelor. Lipsa de viziune comună dintre organizaţie şi companiile româneşti s-a văzut şi ieri, când secretarul de stat în Finanţe, Graţiela Iordache, a declarat că CCIB nu a fost prezentă la nicio dezbatere a Comisiei de Dialog Social (CDS).

Preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a motivat absenţa organizaţiei de la dezbateri spunând că ministrul Muncii, Marian Sârbu, a exclus Camera din CDS.

Domeniile de activitate unde se înregistrează cele mai mari pierderi coincid cu domeniile cele mai active pe zona de evaziune fiscală, potrivit Graţielei Iordache. „Firmele care declară cele mai mari pierderi sunt din zona tranzacţiilor imobiliare şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul”, a spus secretarul de stat.

„E foarte bine că se închid atâtea firme“

„Nu se poate să ai pierderi pentru 3 sau 5 ani la rând şi tu să funcţionezi în continuare. E foarte bine că se închid atâtea firme, asta înseamnă că mediul de afaceri se însănătoşeşte”, a adăugat secretarul de stat Graţiela Iordache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite