Disperare la Bursa din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Bucureşti a primit ieri o nouă lovitură. Pentru a doua şedinţă consecutiv, piaţa românească de capital a fost zguduită de ample corecţii ale cotaţiilor. Astfel,

Bursa de la Bucureşti a primit ieri o nouă lovitură. Pentru a doua şedinţă consecutiv, piaţa românească de capital a fost zguduită de ample corecţii ale cotaţiilor.

Astfel, capitalizarea bursieră s-a diminuat, în două zile, cu peste două miliarde euro, iar investitorii şi-au văzut banii pe Apa Sâmbetei.

Pierderile au amplificat scăderile înregistrate de la începutul anului, prăbuşind principalii indici cu 40-50%. Vestea proastă este că, din cauza lichidităţii reduse a pieţei, străinii vor reveni mai târziu la Bucureşti şi probabil vor prefera pieţe mai lichide şi stabile din Europa Centrală şi de Est.

Astfel, revenirea pe creştere este proiectată de analişti într-un viitor incert.

De la începutul anului, acţiunile societăţilor de investiţii financiare au pierdut, în medie, 53,41%, iar indicele compozit - 39,4%

Veştile nefavorabile de pe pieţele externe şi retragerile investitorilor de calibru de la BVB au pus presiune şi asupra micilor investitori, prinşi în vârtejul scăderilor.

Bursa de la Bucureşti a primit, ieri, o nouă lovitură. Pentru a doua şedinţă consecutiv, piaţa românească de capital a fost zguduită de ample corecţii ale cotaţiilor. În numai două zile, acţiunile celor mai lichide zece companii, dar şi cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au ieftinit, în medie, cu 9%, iar indicele compozit a fost marcat de o corecţie de 8%. Capitalizarea bursieră s-a diminuat cu peste două miliarde de euro.

Acţiunile băncilor europene au continuat să scadă, ieri, şi au ajuns la minimul ultimilor cinci ani. La Bucureşti, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat, ieri, cu 5,88% faţă de şedinţa anterioară, şi au "acumulat" o pierdere de 13,51% în doar două sesiuni consecutive, până la preţul de 0,2880 lei/acţiune. În acelaşi interval, acţiunile BRD s-au ieftinit cu 7,5%.

Impact şi SSIF Broker, campioane la corecţii

În topul scăderilor "pe termen scurt" (15-16 iulie) s-au situat, însă, Impact (IMP), cu o prăbuşire de peste 16%, SSIF Broker (BRK), cu o coborâre de 15,6% şi Sinteza Oradea (STZ), cu 14,2%. Practic, în cele două şedinţe, numai titlurile VES SA (VESY) şi Petrolexportimport (PEI) au înregistrat o apreciere a cotaţiilor. De la începutul anului bursier, însă, cea mai mare depreciere medie, de peste 53%, a afectat portofoliile celor care au mizat pe titluri SIF.

Instituţionalii, vinovaţii autohtoni

Scăderile din ultimele zile i-au luat prin surprindere pe majoritatea operatorilor, mai ales că au venit în condiţiile în care oricum piaţa românească a înregistrat cea mai importantă ajustare de la începutul anului dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est.

"Corecţia sensibil mai amplă a pieţei româneşti reflectă lipsa de forţă a investitorilor instituţionali autohtoni care nu au acoperit în piaţă la cumpărare locurile libere lăsate de investitorii străini", explică Mihai Căruntu, şeful departamentului Cercetare Piaţă de Capital în cadrul BCR.

Fondurile de pensii obligatorii abia au început să funcţioneze, iar cele opţionale sunt nesemnificative ca active, ca de altfel şi fondurile mutuale care nu au trecut de un activ de 250 milioane de euro, consideră analistul BCR.

"În condiţiile în care la BVB se discută de circa 50.000 investitori persoane fizice care investesc în cursul unui an la bursă şi de cel mai multe ori pe termen scurt, cererea nu a fost susţinută şi cotaţiile nu şi-au găsit un anumit interval de variaţie.

Se poate spune că o parte din această ajustare agresivă este consecinţa întârzierii cu cel puţin patru ani a reformei sistemului de pensii prin promovarea celor obligatorii, dezastrului din industria fondurilor mutuale, lipsei unei strategii de dezvoltare a pieţei de capital care să presupună atragerea retailului, lipsa companiilor importante de pe piaţă", explică Mihai Căruntu.

Incertitudinea continuă

În cât timp vor fi recuperate pierderile înregistrate de la începutul anului bursier? Analiştii consideră că, atât timp cât nu încetează fluxul de ştiri negative dinspre SUA şi alte pieţe mature, BVB nu va da semne consistente de recuperare sustenabilă.

"Piaţa este, în aceste momente, foarte dificilă, dar trebuie să fim realişti şi să conştientizăm faptul că este posibil să avem în faţă multe luni de instabilitate", subliniază Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital ING România.

Top 5 scăderi (14-16 iulie)

Compania Preţ 14 iulie Preţ 16 iulie Variaţie
Impact (IMP) 0,2300 0,1920 -16,52
S.S.I.F BROKER (BRK) 0,5250 0,4430 -15,61
SINTEZA (STZ) 0,4900 0,4200 -14,28
ŞANTIERUL NAVAL ORSOVA (SNO) 10,0000 8,6000 -14,00
TITAN (MPN) 0,4030 0,3470 -13,89

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite