Dispariţia unei românce în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma asasinatului în masă din Norvegia, pe lista dispăruţilor figurează şi o tânără de origine română: Karin Elena Holst, în vârstă de 15 ani. Mama tinerei dispărute este braşoveancă, din Codlea, loc unde Karin Elena şi-a petrecut multe vacanţe. Urma să revină vara asta, dacă ar fi scăpat vie din „tabăra morţii“.

Vezi pe forbes.ro dacă turiştii mai cumpără acum vacanţe în Norvegia sau Mexic?

Karin Elena Holst s-a născut la 18 august 1995, în Norvegia, însă a petrecut în ultimii ani mai multe vacanţe în municipiul Codlea, locul natal al mamei sale. Aici se află stabilită şi familia din partea mamei, iar Karin îşi vizita adesea rudele. Mătuşa sa o aştepta după terminarea taberei tinerilor laburişti, pe insula Utoya (40 de kilometri de Oslo), unde 68 de tineri au fost măcelăriţi, cu o puşcă mitralieră, de norvegianul Anders Breivik (32 de ani).

Karin, care urmează să împlinească luna viitoare 16 ani, se înscrisese în urmă cu mai multe luni în organizaţia de tineret a Partidului Laburist din Norvegia, care organiza o conferinţă cu peste 600 de tineri pe insula de pe lângă Oslo, unde teroristul, îmbrăcat în uniformă de poliţist, a început să tragă în cei prezenţi. Potrivit lui Erwin Albu, fostul consilier de la Codlea, care a aflat despre spaima prin care trece familia fetei, exact în acele momente, Karin şi-a contactat familia telefonic, spunând că se trage în ei, însă convorbirea s-a întrerupt brusc.

„Era tare prietenoasă"

Karin Elena Holst urma să împlinească 16 ani peste trei săptămâni

De vineri, 22 iulie, nimeni nu mai ştie nimic despre Karin. Cu toţii aşteaptă cu sufletul la gură ca fata să fie găsită teafără. Mama adolescentei este originară din Codlea, iar mătuşa lui Karin locuieşte şi acum în municipiul de lângă Braşov. Tânăra avea o mulţime de prieteni în ţară. Pe cei mai mulţi şi i-a făcut în cartierul din Codlea, unde a legat prietenii frumoase. Copiii din blocul mătuşii tinerei dispărute îşi amintesc că ultima dată au vazut-o pe Karin acum trei ani.

„Am aflat cu tristeţe că fata aceea drăguţă, care vorbea în engleză şi era tare prietenoasă, a dispărut. Mătuşa ei locuieşte în acelaşi bloc cu noi şi venea la Codlea cu părinţii şi stăteau o săptămână-două. Era o persoană care se împrietenea cu toţii copiii, dar eu nu am ţinut legătura cu ea. Una dintre prietenele ei organizează un eveniment pentru Karin şi voi merge şi eu", a declarat Aida Groza, în vârstă de13 ani.

„Îi plăcea căldura din România"

Alţi copii o caracterizează pe Karin ca fiind prietenoasă, dar un pic ciudată. „Se îmbrăca şi se purta altfel decât noi. Era mai nebunatică un pic. Ne povestea că are mulţi prieteni în Norvegia, dar că e fericită când vine în România, pentru că acolo este foarte frig. Îi plăcea căldura din România şi era fascinată de faptul că lumea este mult mai primitoare aici", a mărturisit Oana Sâsâiac (15 ani), una dintre camaradele de vară ale lui Karin.

Visul

În luna februarie a acestui an, adolescenta de 15 ani făce referiri la ţara noastră pe blogul ei şi îşi mărturisea dorinţa de a vizita România. „Am visat că mergem în România! Am trezit-o pe mama şi m-a întrebat ce s-a întâmplat. I-am spus că trebuie să găsim o geantă pentru bagaj, să mergem în România. Mi-a răspuns că vom merge la vară", a scris tânăra într-un articol publicat pe 13 februarie 2011.

Şi-a anunţat plecarea la locul morţii

Karin era foarte activă pe internet. Pe blogul ei are numeroase articole postate lunar şi o impresionantă colecţie de fotografii. Cele mai multe imagini postate sunt legate de viaţa ei de zi cu zi, alături de prietenii ei din Norvegia. Principalii subiecţi în imaginile sale sunt fie pisica ei, fie florile care mai de care mai colorate.

În ultimul articol pe care l-a postat pe internet, la 17 iulie, Karin îşi anunţa plecarea la Oslo, plină de încântare. „Mâine voi pleca la Oslo. Vom fi pe o insulă timp de o săptămână şi vom dormi în corturi", a scris Karin Elena Holst, făcând referire la tabăra de vară unde a fost comis masacrul.  Tânăra a parcurs 14 ore cu trenul din localitatea Mo i Rana, până pe insula Utoya.

Politică pentru prieteni

Karin a ţinut să explice motivele pentru care s-a înscris în Partidul Laburist, care a organizat întâlnirea. „Ca să fiu sinceră, eu nu sunt în acest grup pentru că îmi place politica, ci pentru că toţi prietenii mei s-au înscris în acest partid. Este pentru mine şi o posibilitate de a cunoaşte oameni noi", şi-a explicat Karin alegerea.

Lista victimelor

Poliţia norvegiană urma să dea publicităţii, ieri, după închiderea ediţiei, lista cu numele persoanelor ucise în masacrul de vineri din centrul capitalei Oslo şi de pe insula Utoya. Numele victimelor vor fi publicate pe site-ul www.politi.no, după informarea rudelor acestora. În fiecare zi la ora 18.00 (19.00, ora României), lista va fi actualizată, pe măsură ce rudele vor fi anunţate.

"Se îmbrăca şi se purta altfel decât noi. Era mai nebunatică un pic. Ne povestea că are mulţi prieteni în Norvegia, dar că e fericită când vine în România, pentru că acolo este foarte frig. Îi plăcea căldura din România şi era fascinată de faptul că lumea este mult mai primitoare aici."
Oana Sâsâiac
prietenă din Codlea

Mărturisirile Elenei despre ea însăşi

image

Karin Elena Holst, la 3 ani, alături de „cel mai bun tati din lume“



În urmă cu un an, într-un chestionar online, în care le răspundea prietenilor şi curioşilor prin intermediul unui site de socializare pentru adolescenţi, Karin explica succint care sunt lucrurile la care ţine cel mai mult în viaţă. Mărturisea că îşi iubeşte mai mult tatăl decât mama, îşi iubea pisica, îi plăcea să-şi schimbe des culoarea părului şi să-şi aleagă modele noi de cercei pentru piercingul în limbă. Pe blogul personal se plângea, ca orice adolescent, de sculatul de dimineaţă pentru a merge la şcoală, de diverşi profesori, consideraţi prea aspri sau înguşti la minte, dar şi de frigul năprasnic şi ninsoarea continuă din timpul iernii trecute. Întrebărilor dificile le răspundea cu diplomaţie. De exemplu, întrebată dacă a făcut sex, Karin Elena, răspunde glumind:"Încercaţi să aflaţi".

image

Elena, ţinută în braţe de mama sa



Imediat după anunţarea dispariţiei sale, pe YouTube a fost încărcat un videoclip, alcătuit dintr-o înşiruire de fotografii ale fetei, în care Karin era prezentată ca fiind "de o frumuseţe uimitoare şi cu un zâmbet ce luminează ziua tuturor celor din jur".

Manifestări pentru Karin, la Codlea

Prietenii lui Karin au făcut o pagină pe Facebook, pentru cei care vor să lase mesaje familiei. De asemenea, codlenii şi prietenii fetei intenţionează să organizeze, joia aceasta, o comemorare în memoria victimelor atacurilor din Norvegia şi să fie alături de familia lui Karin. „Joi organizăm o comemorare pentru victimele din Norvegia şi ne vom ruga pentru Karin Elena Holst. Vom păstra intimitatea familiei şi vom spera alături de ei ca fata să fie găsită teafără", a spus Erwin Albu, din Codlea.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite