Discuţii degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

întâlnirea din strada Dante Alighieri a fost folosită numai ca primă staţie pe drumul spre iad, fiecare dintre părţi sperând ca adversarul să ajungă primul la destinaţia finală. Dialogul

întâlnirea din strada Dante Alighieri a fost folosită numai ca primă staţie pe drumul spre iad, fiecare dintre părţi sperând ca adversarul să ajungă primul la destinaţia finală. Dialogul nu a avut nicio şansă de reuşită, fiind de la început doar o pierdere de timp bine mediatizată. Pentru ca o discuţie de acest fel să ducă oarecum la un rezultat este nevoie ca ambele părţi să se prezinte cu o bază minimă de negociere. Dacă principiul "mai dau eu, mai laşi tu" nu funcţionează, discuţiile nu au altă perspectivă decât eşecul. Or, Tăriceanu şi Stolojan s-au prezentat la întâlnire cu gândul nici să dea, nici să lase. Disidenţa a venit cu o declaraţie de capitulare, pe care au pus-o frumuşel sub nasul preşedintelui PNL: primirea tuturor platformiştilor în partid, permisiunea pentru a continua activitatea de atragere a simpatizanţilor, schimbarea actualei linii politice a partidului. Tăriceanu a propus organizarea congresului extraordinar, soluţie respinsă pe motiv că rezultatele votului ar fi influenţate de cei care organizează întrunirea forului suprem de decizie în partid. Pentru public, fiecare dintre cele două părţi a făcut declaraţii acuzatoare la adresa inamicului, susţinând că celălalt este mincinosul.
Dezinformarea şi diversiunea fac parte din joc. Pe câmpul de luptă urmează evoluţii spectaculoase. Retragerea sprijinului politic pentru ministrul agriculturii, ceea ce ar duce la scoaterea acestuia din post, deschide mai multe fronturi. Traian Băsescu va intra direct în conflict, în baza prerogativelor sale constituţionale. Dacă Flutur nu demisionează, cum este de aşteptat, premierul va trimite la Cotroceni propunerea de revocare a acestuia din funcţie. Preşedintele poate acţiona din primul moment, blocând remanierea sau poate accepta în prima etapă, pentru a-l respinge ulterior pe eventualul înlocuitor al lui Flutur, aşa cum a făcut în cazul numirii lui Victor Paul Dobre. Mazilirea lui Flutur poate duce la alte demisii între miniştrii liberali. Răzvan Ungureanu este unul dintre cei care ar putea să părăsească barca guvernului Tăriceanu în derivă. PNL trebuie să se aştepte la ce e mai rău şi să-şi asume toate riscurile, din moment ce a decis să nu mai facă alte tentative de reconciliere cu platformiştii. Până la urmă, scopul final al bătăliei este controlul asupra siglei PNL. Se confruntă două proiecte politice total diferite. Platformiştii văd partidul într-o formaţiune de dreapta, coagulată sub sceptrul lui Traian Băsescu, cu afiliere la popularii europeni, chiar dacă, în ultimul moment, din raţiuni de strategie, afirmă că au renunţat la ideea uniunii cu PD. Legitimiştii urmăresc păstrarea unui PNL de sine stătător, integrat la Strasbourg în grupul liberal. Pentru Tăriceanu se apropie momentul în care va trebui să aleagă ce este mai uşor de apărat: preşedinţia PNL sau postul de premier.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite