Dirigintele, mai slab ca elevii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Capacitatea lui Băsescu de a obţine voturi a coborât la un nivel istoric . acă ar fi să urmeze regula impusă partidului al cărui diriginte este, Traian Băsescu s-ar afla într-o mare

>> Capacitatea lui Băsescu de a obţine voturi a coborât la un nivel istoric .

acă ar fi să urmeze regula impusă partidului al cărui diriginte este, Traian Băsescu s-ar afla într-o mare dificultate. Şefii filialelor PD care au înregistrat un scor electoral mai mic decât media pe ţară sunt în aceste zile schimbaţi din funcţie, mulţi prezentându-şi deja demisia. Preşedintele a reuşit la referendumul din 25 noiembrie cea mai slabă prezenţă la vot din 1990 încoace.

Dintre toţi, cei mai răi cu şeful statului au fost locuitorii Capitalei. Prezenţa în circumscripţia Bucureşti nu numai că a fost mai mică decât media naţională, dar a fost chiar cea mai redusă din ţară. Capacitatea omului politic Traian Băsescu de a obţine voturi a coborât la un nivel istoric. În turul al doilea la alegerile pentru Primăria Bucureştiului, pe 18 iunie 2000, candidatul PD obţinea 362.853 de voturi.

La prezidenţialele din 2004, 650.000 de locuitori ai Capitalei au contribuit decisiv la victoria actualului şef al statului. Pe 19 mai 2007, la referendumul pentru demitere, 695.000 de bucureşteni votau pentru rămânerea în funcţie a lui Băsescu.

Acum o săptămână, 319.000 de alegători din Bucureşti au răspuns "Da" la referendumul iniţiat de preşedinte. Nu se pune problema demisiei lui Traian Băsescu pentru acest lucru, aşa cum se întâmplă în partidul său, dar ar fi fost nevoie măcar de un moment de analiză pe acest subiect. În loc să se întrebe de ce trei sferturi din iubiţii lui români nu s-au deranjat să iasă din casă, ideologii lui Băsescu au lansat pe piaţă ideologia "electoratului activ".

În opinia acestor lumini în politologie, 75 la sută din populaţie nu contează, practic nu există în România, în timp ce toate deciziile trebuie luate numai de "nucleul dur". Traian Băsescu i-a împărţit pe români în "activi" şi "inactivi", încercând să mascheze înfrângerea din 25 noiembrie. Până mai ieri, preşedintele vorbea "de regula de aur a democraţiei, adică majoritatea de 50 la sută plus 1 vot". Lucrurile s-au schimbat, ca şi vremurile. Ca şi Traian Băsescu.

Forţa sa a venit din capacitatea de a strânge voturi. Ştie foarte bine acest lucru, pentru că aşa l-a înlăturat pe Petre Roman de la şefia PD. I-a zis "Petre eşti bun", şi i-a dat brânci din istoria PD. Petre luase vreo doi la sută la alegerile prezidenţiale.

Acum nu există un contracandidat care să-l bată pe preşedinte pe umăr şi să-i spună: "Traiane eşti bun!" Dar a te declara mulţumit cu un electorat de 80 la sută din 25 la sută alegători care se prezintă la urne arată că echipa de la Cotroceni începe să piardă contactul cu realitatea. Putem spera că Traian Băsescu este un politician prea bun ca să cadă într-o asemenea eroare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite