Directori recompensaţi în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţele manageriale ale şefilor de regii sunt apreciate de municipalitate. Noile salarii ale directorilor din primărie şi în special din regiile subordonate urmează să fie votate mâine de aleşii locali.


Criza financiară nu afectează veniturile funcţionarilor orădeni. După ce municipalitatea a găsit resurse pentru a acorda stimulente indecente funcţionarilor din primărie, consiliul local a găsit resurse pentru a mări substanţial veniturile directorilor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2009, directorul SC Electrocentrale Oradea SA va lua cu 2.152 de lei mai mult, cel de la OTL cu 2.152 de lei, directorul de la RAPAS cu 1.372 de lei iar cel de la Compania de Apa Oradea cu 5.392 de lei. Mâine, în şedinţa de Consiliu Local, aprobarea acestor sume este doar o chestiune pur tehnică.

Apreciat şi concediat

Aceste sume au fost stabilite de comisia de analiză de la nivelul Consiliului Local Oradea reprezintă  partea variabilă din veniturile acordate directorilor generali ai societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care municipalitatea este acţionar unic sau majoritar. Comisia care a stabilit aceste sume este formată din primarul Ilie Bolojan şi consilierii locali Pasztor Sandor, Vasile Petruţ, Ovidiu Mureşan, respectiv Mihai Manea. Unul din criteriile de acordare a acestor sume a fost importanţa activităţii, responsabilitatea funcţiei şi performanţele regiei. Aceste criterii au făcut ca în urmă cu două săptămâni activitatea lui Corneliu Lupău, directorul regiei de transport local să fie răsplătită de comisia din care face parte şi Ilie Bolojan cu 2.152 de lei pentru performanţe, ca ieri, pe baza aceloraşi criterii directorul Lupău a fost demis, activitatea sa fiind considerată necorespunzătoare. Directorul OTL a fost demis de Consiliul de Administraţie al societăţii, convovat de Ilie Bolojan, cel care a fost şi preşedintele comisiei care a decis majorarea veniturilor lui Lupău.

Salarii de peste 11.000 de lei

La un calcul simplu rezultă că salariile directorilor de regii ajung la sume impresionante. Criza economică, bugetul sărăcăcios, aproape de zero al municipalităţii coroborate cu mişcările sindicale a angajaţilor de la unele regii orădene nu loveşte însă în buzunarele şefilor de regii. Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale Oradea şi viitorul director dela OTL vor avea de luna viitoare un salariu de 7.800 de lei. Campion absolut la remuneraţie este proaspătul director de la Compania de Apă – Florin Morar. Aleşdanul uns director de către primarul Ilie Bolojan va avea de luna viitoare un salariu de 11.040 de lei. Romulus Cozma, directorul Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate, va avea un venit lunar de 7.020 de lei lunar. La toate aceste sume, directorii celor patru regii orădene vor mai încasa un spor de conducere de 20% dar şi o indemnizaţie pentru participarea în consiliile de administraţie ale regiilor.

Legislaţie

Ordonanţa 79/2008 a stabilit că raporturile între directorii generali şi societăţile comerciale şi regiile autonome la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar este încheierea de contracte de mandat. Odată cu apariţia Ordonanţei 135/2008 se aduc completări la modul de stabilire a remuneraţiei lunare acordate prin contractul de mandat directorului general. Astfel, remuneraţia directorilor va fi compusă ditr-o parte fixă egală cu indemnizaţia lunară acordată prin lege pentru funcţia de subsecretar de stat în valoare de 5.648 de lei, şi o parte variabilă stabilită prin hotărâre a consiliului local acordată în funcţie de importanţa activităţii, responsabilitatea funcţiei şi nivelul subvenţiilor, transferurilor, inclusiv al celor de capital, rambursărilor de credite acordate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite