Directivele UE privind eficienţa energetică a clădirilor nu sunt cunoscute de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat la cererea companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield relevă că, în România, 40% din chiriaşi şi 28% din proprietarii clădirilor de birouri nu sunt la

Un studiu realizat la cererea companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield relevă că, în România, 40% din chiriaşi şi 28% din proprietarii clădirilor de birouri nu sunt la curent cu noile directive ale UE privind utilizarea energiei, care vor intra în vigoare la sfârşitul anului 2009.

Pe de altă parte, 28% din proprietari şi 35% din chiriaşi nu au contribuit cu nimic la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precizează Rompres.

Dintre proprietarii şi chiriaşii de birouri intervievaţi, aproape jumătate au declarat că sunt pregătiţi să plătească mai mult pentru a cumpăra sau închiria o clădire ecologică.

Şi în alte state s-a făcut acest sondaj. De pildă, în Marea Britanie, 73% din companii sunt informate în legătură cu noile directive, în timp ce media Central şi Est-Europeană este de 31%.
Europenii ştiu totuşi că din noile norme face parte şi introducerea certificatelor de eficientizare a energiei, fără de care nicio vânzare de imobil nu va putea fi tranzacţionată şi care va influenţa major decizia de cumpărare a clădirii respective.

Noi cerinţe

Mentalitatea proprietarilor români asupra dotărilor ecologice e abia în curs de formare. "În ultimul timp, în Bucureşti, proprietarii au început să înţeleagă că nu se pot construi imobile în orice condiţii, fără să se respecte specificaţiile tehnice solicitate de chiraşi", spune Florin Sorea, director C&W.

Între aceste specificaţii, pe lângă dublarea pereţilor, se numără plafoanele false, podeaua suspendată pentru a permite efectuarea cablărilor pe dedesubt, conexiunea la internet prin fibră optică, iluminare conform standardelor europene, mocheta antistatică, aerul condiţionat cu aport de aer proaspăt şi un număr suficient de locuri de parcare. (Ioana Bogdan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite