Directivă UE pentru calitatea aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Textul prevede reducerea prafului fin din atmosferă, considerat periculos pentru sănătate

Cetăţenii Uniunii Europene sunt preocupaţi de poluarea aerului cu gaze de eşapament şi praf, considerându-le principalele cauze ale problemelor de mediu şi de sănătate. O nouă directivă elaborată la Bruxelles prevede reduceri importante ale limitelor admise pentru pulberile în suspensie şi înglobează toate restricţiile anterioare privind limitele admise de ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf, plumb, benzen şi monoxid de carbon.

Noua directivă introduce norme severe pentru reducerea pulberilor în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri (PM2.5), dar instaurează o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte concentraţia de pulberi în suspensie cu diametru mai mare, situat între 2,5 şi 10 micrometri (PM10).

Un studiu al OMS anterior acestei decizii a reliefat că pulberile foarte fine în suspensie, odată pătrunse în plămâni, afectează iremediabil căile respiratorii şi sistemul cardiovascular al oamenilor. Schimbând normele pentru pulberi, Uniunea Europeană a făcut un pas decisiv în lupta împotriva uneia dintre cauzele principale ale problemelor de sănătate ale oamenilor şi ale problemelor de mediu, a specificat într-un comunicat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu.

Directiva insistă pe reducerea PM2.5

Directiva privind calitatea aerului a fuzionat patru directive anterioare şi o decizie a Consiliului privind calitatea aerului. Legea, care va trebui să fie adoptată de fiecare ţară membră UE, păstrează reglementările în vigoare privind concentraţia ozonului, dioxidului de azot, dioxidului de sulf, plumbului, benzenului şi monoxidului de carbon, dar introduce noi dispoziţii privind pulberile în suspensie. În ceea ce priveşte particulele fine, cu diametre  inferioare sau egale cu 10 micrometri, textul menţine normele deja existente, introducând doar posibilitatea obţinerii unei derogări în zonele geografice cu probleme.

Concentraţiile de PM10 pe durata unei zile nu trebuie să depăşească 50 µg/mc şi nu mai mult de 35 de zile pe an. Concentraţia maximă admisă a fost fixată la 40 µg/mc. Marea noutate a directivei rezidă în stabilirea mult-aşteptatelor norme privind particulele atmosferice inferioare sau egale cu 2,5 micrometri, care sunt cele mai periculoase pentru sănătate.

Conform directivei, statele membre nu trebuie să depăşească, pe teritoriul lor, plafonul de 25 µg/mc pentru aceste pulberi fine. Totuşi, limita concentraţiilor de pulberi în suspensie impusă prin această directivă ră­mâne superioară nivelului de 10 µg/mc, cerut iniţial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Doi ani pentru transpunerea în dreptul naţional


Statele membre trebuie să reducă praful din zonele urbane cu 20 la sută, până în 2020, faţă de nivelul anului 2010. Noua directivă va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în mai 2008, iar statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul naţional.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite