Directiva "Frankenstein" ameninţă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea Comisiei Europene pentru Directiva de liberalizare a serviciilor în UE numită "Bolkenstein" de către susţinători şi "Frankenstein" de către sindicatele europene, a fost votată cu

Propunerea Comisiei Europene pentru Directiva de liberalizare a serviciilor în UE numită "Bolkenstein" de către susţinători şi "Frankenstein" de către sindicatele europene, a fost votată cu foarte mari dificultăţi la Strasbourg, ea fiind modificată prin circa 500 de amendamente.
Indisciplina de partid a lungit votul la două ore
Directiva a trecut în varianta de compromis agreată între primele două grupuri parlamentare, Grupul Partidului Popular European şi Grupul Socialiştilor Europeni. Neaşteptat, s-a constatat că europarlamentarii nu au votat toţi cum li s-a indicat în cadrul grupurilor parlamentare, lucru care a dus la alte luări de poziţie, durata totală a votului ajungând la aproape două ore. Negocierile, ce vizau renunţarea la "principiul ţării de origine" şi excluderea asistenţei medicale private din textul directivei, au fost conduse de raportoarea PPE, nemţoaica Evelyne Gerbhardt. Rezultatul votului avantajează ţările bogate şi dezavantajează noile state membre, printre care se vor număra, în curând, România şi Bulgaria. Singurele amendamente avantajoase pentru cele din urmă sunt cele despre necesitatea acordării salariilor minime şi a altor drepturi sociale din ţara în care se prestează servicii pentru muncitorii care vin din alte ţări ale UE.
Victoria statelor bogate apropie adversarii politici
Raportoarea PPE a fost felicitată şi îmbrăţişată, imediat după vot, pentru rezultat, de adversarii politici. Preşedintele Grupului Socialist, germanul Martin Schultz, i-a oferit raportoarei un buchet de flori roşii, în timp ce austriacul Hannes Swoboda, vicepreşedintele socialiştilor, a felicitat-o călduros.
Promisiunea CE de a crea noi locuri de muncă, o misiune imposibilă
Directiva, mult diluată şi puternic îndulcită, nu va mai reuşi să creeze cele 600.000 de locuri de muncă, aşa cum promisese CE. Ea permite statelor UE să restricţioneze activităţile firmelor prestatoare de servicii venite din alte ţări UE pe motive precum securitatea naţională, sănătatea publică şi protejarea mediului. Statele membre vor rediscuta directiva în luna martie în cadrul summit-ului Consiliului European.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite