Directiva Bolkestein nu defavorizeaza nici angajatorul, nici angajatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a clarifica neintelegerile din randul sindicatelor, dar si ale firmelor fata de directiva Bolkestein, ce urmareste crearea unei piete unice europene in domeniul serviciilor, seful Delegatiei

Pentru a clarifica neintelegerile din randul sindicatelor, dar si ale firmelor fata de directiva Bolkestein, ce urmareste crearea unei piete unice europene in domeniul serviciilor, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a prezentat, ieri, efectele acestui proiect atat de contestat, nu numai in Romania, ci si in statele membre UE.
Principiul care sta la baza acestei directive spune ca, daca un furnizor de servicii este suficient de bun pentru un stat membru, atunci el este suficient de bun sa functioneze in oricare stat din UE. Directiva Bolkestein se va aplica firmelor care ofera servicii, de la cele de consultanta pentru consumatori si mediul de afaceri, la publicitate, turism sau asistenta medicala si ar facilita patrunderea IMM-urilor pe piata comuna, ar eli-mina biro-cratia in privinta pro-cedurilor de acordare a auto-rizatiilor de functionare, ar limita "dumpingul social", nepermitand companiilor sa aduca forta de munca ieftina din alte state membre.
Principiul tarii de origine nu in-seamna si salariul din tara de origine
Principiul tarii de origine se aplica numai in cazul furnizarii transfrontaliere de servicii, atunci cand furnizorul respectiv nu are sediul in tara beneficiara (daca are o infrastructura, un laborator de exemplu, el este supus in intregime legii tarii in care ofera servicii). Orice prestator de servicii care doreste sa furnizeze servicii intr-un alt stat membru, fara sa aiba o prezenta permanenta in acel stat, trebuie sa se supuna numai cerintelor administrative si juridice ale tarii in care are sediul. Principiul are si unele derogari: salariul minim, timpul de lucru, standardele de igiena si siguranta nu se supun principiului tarii de origine. De exemplu, un angajator care are firma cu sediul in Romania, dar presteaza servicii in Franta va trebui sa asigure cel putin salariul minim, timpul de lucru si durata minima de odihna, concediul minim platit, protectia lucratorilor cu durata temporara de lucru, sanatate, standarde de siguranta si igiena muncii, protectia tinerilor si a femeilor insarcinate, egalitatea de tratament intre barbati si femei potrivit legislatiei franceze.
Scheele, surprins de protestul sindicatelor
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, s-a declarat surprins de decizia sindicatelor romanesti de a protesta fata de directiva Bolkestein, insa a apreciat faptul ca aceasta este prima dezbatere din Romania pe o tema europeana, alta decat cea a aderarii la UE. "Pentru mine este destul de surprinzator ca sindicatele protesteaza pentru ca membrii lor ar avea posibilitatea unor conditii de munca mai bune, inclusiv salarii mai mari", a subliniat el.
Sindicalistii romani cer amendarea proiectului
Sindicalistii care au protestat ieri in fata sediului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti spun ca, dupa ce directiva va intra in vigoare, "romanii angajati de companii straine si care lucreaza in alte tari membre ale Uniunii Europene vor fi platiti la nivelul din Romania, iar firmele europene care vor functiona pe piata romaneasca, conform directivei, vor putea eluda orice forme de control din partea autoritatilor abilitate, deoarece vor avea documentele de lucru in limbile tarilor din care provin", sustine Ramona Veleanu, vicepresedintele Federatiei Generale a Sindicatelor "Familia".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite