Dinel Staicu, şapte ani după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinel ­Staicu a fost condamnat, ieri, definitiv la şapte ani de închisoare de către Curtea de Apel Bucureşti în dosarul falimentării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Astfel, fostul finanţator de la Universitatea Craiova trebuie să se predea Poliţiei în maximum 24 de ore de la pronunţarea sentinţei. Staicu a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Tribunalul Bucureşti îl condamnase, în decembrie 2010, la 12 ani de închisoare.Tot ieri, Curtea de Apel Bucureşti a decis şi condamnarea lui Ion Popescu, fostul director al BIR, la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare.

Fosta funcţionară Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani. Dinel Staicu şi ceilalţi acuzaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Conform rechizitoriului, în perioada iulie 1999 - februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director şi respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de peste 100 de miliarde de lei vechi  şi credite în valoare de 80 de miliarde de lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de omul de afaceri Dinel ­Staicu.

Acesta a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. Staicu a folosit peste 40 de miliarde de lei vechi pentru cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Prejudiciul cauzat prin infracţiune băncii este 187 de miliarde de lei vechi la nivelul anului 2000. Dinel Staicu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite