Din ianuarie s-ar putea scumpi ţigările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ianuarie s-ar putea scumpi ţigările
Din ianuarie s-ar putea scumpi ţigările

De la 1 ianuarie 2010, preţul mediu al unui pachet de ţigări ar putea ajunge la la 10 lei. Principalele cauze sunt creşterea accizei şi actualizarea cursului valutar, susţine producătorul de tutun JTI România. De asemenea, o parte din ţigările ieftine ar putea să dispară de pe piaţă, potrivit companiei.

Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România, a declarat că actualizarea cursului de schimb valutar la 1 ianuarie 2010 va conduce la creşterea preţului la pachetul de ţigări cu 70-90 bani, iar acciza va adăuga încă un leu.

“Acest lucru se va întâmpla dacă Ministerul Finanţelor nu va înţelege că tot consumatorul este cel care plăteşte. Noi mai întâi lucrăm pentru stat, apoi pentru consumator, pentru că adunăm taxele din piaţă şi le livrăm la buget”, a declarat Gilda Lazăr. Ea a precizat că, în prezent, taxele şi accizele reprezintă 80% din preţul unui pachet de ţigări, restul fiind costurile şi profitul producătorului. Oficialul JTI a explicat că, de la 1 ianuarie, se va face o ajustare a cursului la care se calculează preţul ţigărilor, ceea ce reprezintă o majorare de 2%, iar acciza va creşte cu 10 euro.

Gilda Lazăr este de părere că va creşte contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia, unde ţigările sunt de cinci-şase ori mai ieftine. Potrivit acesteia, piaţa de ţigări va rămâne constantă în volum, la 38 de miliarde de unităţi, în condiţiile în care piaţa neagră va creşte cu 15-20%, iar cea legală va înregistra un regres similar. Practic, vânzările de ţigări vor fi în acest an de 30 miliarde de unităţi pe piaţa legală, iar diferenţa reprezintă produsele de contrabandă.

Gilda Lazăr a precizat că în contextul majorării preţurilor, ar putea dispărea de pe piaţă ţigările ieftine. Oficialul JTI spune că diferenţele între preţurile ţigărilor scumpe şi cele ieftine sunt mici şi că în ciuda crizei, se vând în continuare ţigările premium şi prestige, mai ales în mediul urban. Lazăr susţine că cei care nu mai au bani folosesc ţigări de contrabandă, în special mediul rural. “Mai nou, şi tinerii au început să cumpere ţigări de contrabandă, ca urmare a scăderii veniturilor”, a mai spus Lazăr.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite