Diligenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

The Stagecoach, Western, SUA, 1939, TVR Cultural, 19,35, Joi, 20 iulieWestern clasic, care a eclipsat toate celelalte filme ale acestui popular gen turnate până atunci şi care le-a influenţat în

The Stagecoach, Western, SUA, 1939, TVR Cultural, 19,35, Joi, 20 iulie
Western clasic, care a eclipsat toate celelalte filme ale acestui popular gen turnate până atunci şi care le-a influenţat în mai mică sau mai mare măsură pe cele cu adevărat remarcabile realizate de atunci încoace. Este, în acelaşi timp, primul western sonor al marelui JOHN FORD, care îşi dovedise deja geniul în cele două epopee ale Far Westului. THE IRON HORSE (Calul de fier - 1924) şi THREE BAD MEN (Trei ticăloşi - 1926), în cei 13 ani scurşi de la terminarea acestui din urmă film ducându-şi la perfecţiune mijloacele artistice în abordarea genului care l-a făcut faimos. Inspirat dintr-o schiţă a unui scriitor american mai puţin cunoscut, ERNEST HAYCOX, "Stage to Lordsburg" (Diligenţa de Lordsburg), ca şi din povestirea celebră "Boule de Suif" (Bulgăre de seu) a francezului GUY DE MAUPASSANT (a cărei acţiune se petrece tot într-o diligenţă, in timpul războiului franco-prusian), scenariul, iscălit de DUDLEY NICHOLS, unul din cei mai notorii profesionişti ai Hollywoodului, reuneşte mai multe arhetipuri ale Vestului Sălbatic, şi anume un grup de personaje călătorind cu diligenţa ce face legătura dintre un oraş de frontieră din Arizona şi localitatea Lordsburg din New Mexico.
Drumul este periculos, regiunea e infestată de incursiunile pieilor roşii conduse de războinicul Geronimo, care a evadat din rezervaţia impusă. Fiecare dintre pasagerii diligenţei are însă motivele sale pentru a face o asemenea călătorie primejdioasă. Cine sunt ei? Doc Boone, un chirurg beţiv, care şi-a pierdut dreptul de a profesa (THOMAS MITHCELL); Dallas, o prostituată alungată din oraş de o conjuraţie a femeilor virtuoase (CLAIRE TREVOR); Hatfield, un cartofor dubios, care afişează manierele unui gentleman (JOHN CARRADINE); Lucy Mallory, o tânără însărcinată (LOUISE PLATT), care urmează să se întâlnească cu soţul ei, ofiţer de cavalerie; Henry Gatewood, un bancher cu priviri furişe, care a delapidat o importantă sumă de bani (BERTON CHURCHILL); şi Samuel Peacock, un comis voiajor cu înfăţişare de şoarece speriat (DONALD MEEK), care transportă o mică încărcătură de whisky. Aceştia sunt cei şase pasageri. Pe capră, un vizitiu arţăgos, cu voce răguşită (Andy Devine) şi şeriful însărcinat să asigure paza călătorilor (George Bancroft). La scurt timp după plecarea în cursă, li se alătură un cowboy singuratic, Ringo Kid (John Wayne), despre care vom afla că a fugit recent din închisoare, pentru a se răzbuna pe ucigaşii tatălui şi fratelui său.
În timpul călătoriei, diligenţa este atacată de pieile roşii şi Ringo îşi riscă viaţa pentru a-i salva pe pasageri. Atacul diligenţei este piesa de rezistenţă a acţiunii. Curajul şi dârzenia lui Ringo îl vor face să câştige dragostea prostituatei cu inima de aur şi respectul şerifului, care refuză să-l aresteze. Cei doi, cowboyul şi prostituata, care şi-au răscumpărat păcatele, se vor pierde în depărtare, întorcând spatele aşa-ziselor binefaceri ale civilizaţiei...
Spre deosebire de westernurile de până atunci, care se reduceau, de regulă, la schimburile de focuri între băieţii buni, purtând pălării de cowboy albe (pentru a fi deosebiţi de adversari!) şi băieţii răi, cu pălării negre, DILIGENţA se opreşte asupra studierii caracterelor, care se dezvăluie într-un moment de maximă criză. Atacul diligenţei este substanţa developantă care aduce la suprafaţă ceea ce este mai bun sau, după caz, mai rău, în fiecare din personaje.
Filmările au avut loc în superba Monument Valley, a cărei măreaţă sălbăticie rămâne inegalabilă. Capodopera lui Ford a avut parte de nu mai puţin de şapte nominalizări la Oscar, într-un an, 1939, excepţional pentru recolta sa cinematografică, la concurenţă cu "Pe aripile vântului", "La răscruce de vânturi", "Vrăjitorul din Oz", "Ninotchka" şi alte filme de neuitat. A şi luat două statuete pentru cel mai bun rol secundar masculin (Thomas Mitchell) şi cea mai bună coloană muzicală. Iar John Wayne, actorul fetiş al lui Ford, a avut neîndoios cea mai bună creaţie a sa dintr-o filmografie care cuprinde nu mai puţin de 250 (!) de opere, majoritatea închinate Vestului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite