Digurile vor fi sub presiune încă o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la zonele grav afectate de inundaţii în judeţele limitrofe Dunării, Blaga le-a cerut localnicilor să respecte deciziile de evacuare, dând asigurări în privinţa necesarului de hrană destinat

la zonele grav afectate de inundaţii în judeţele limitrofe Dunării, Blaga le-a cerut localnicilor să respecte deciziile de evacuare, dând asigurări în privinţa necesarului de hrană destinat sinistraţilor.

Numărul persoanelor evacuate, în scădere
Numărul persoanelor evacuate se afla, ieri, în scădere, ajungând la aproape 14.200. Cei mai mulţi refugiaţi proveneau din judeţele Dolj - 7.760 persoane şi Călăraşi - 5.036 persoane. Aproape 2.000 de case erau inundate şi alte 518, distruse. Peste 5.300 de gospodării se aflau încă sub ape. Scăderea numărului de persoane evacuate a fost pusă pe seama retragerii apelor, dar şi ca urmare a acţiunilor de moto-pompare realizate de autorităţi. Aproape 1.300 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei şi Poliţiei, având la dispoziţie peste 620 de maşini, elicoptere, bărci şi utilaje, asigurau, în continuare, intervenţiile în cele 12 judeţe afectate de inundaţii.

Cota Dunării - în staţionare la Brăila
Cota Dunării staţionează de trei zile în portul Brăila, iar prognozele indică o scădere în următoarele zile. Digul Noianu-Chişcani, care apără şase localităţi, inclusiv municipiul Brăila, rezistă încă presiunii apei, deşi este cârpit zilnic cu saci de nisip şi folii de plastic. Atât Vasile Blaga, cât şi ministrul mediului, Sulfina Barbu, s-au declarat mulţumiţi de lucrările executate în vederea întăririi acestui dig şi au declarat că forţele de intervenţie din această zonă vor fi suplimentate cu o sută de militari.

Dunărea - sub cota de pericol la Giurgiu
Ieri, Dunărea scăzuse, în dreptul Portului Giurgiu, cu 14 centimetri, şi avea cu 7 centimetri mai puţin faţă de cota de pericol. Potrivit unui comunicat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, debitul Dunării a scăzut în acelaşi interval orar de la 15.200 la 14.900 metri cubi pe secundă.

Galaţi: Dunărea scade, dar Prutul se umflă
Dunărea a ajuns, ieri, la Galaţi, la cota de 652 de centimetri, cu 2 centimetri mai puţin decât în ziua precedentă, dar cu 52 de centimetri peste cota de inundaţie, debitul fiind de 14.030 metri cubi pe secundă. Râul Prut a depăşit însă cota de atenţie cu 9 centimetri, în sectorul Oancea, la şiviţa a atins cota de pericol, iar la cantonul 9,4 şi la Ghimia a depăşit cota de pericol cu 40 şi, respectiv, 20 de centimetri. Autorităţile locale, împreună cu specialiştii de la Apele Române, monitorizează continuu zona îndiguită Brateşul de Jos.

Locuinţe tip "viking", pregătite pentru sinistraţi
O firmă din localitatea buzoiană Pătârlagele le pregăteşte sinistraţilor din luncile Dunării peste o sută de case de vacanţă ecologice, de inspiraţie scandinavă, din perioada vikingilor. O societate specializată în construirea de case de vacanţă din lemn masiv pentru export îşi va canaliza producţia din acest an spre piaţa internă. "Mai multe fundaţii şi asociaţii umanitare au solicitat case pentru sinistraţi, gesturi umanitare la care dorim să contribuim", a declarat directorul general al firmei. Potrivit acestuia, firma nu va acorda discounturi decât sub formă de ajutor umanitar. De notat că modelele puse la dispoziţie pentru sinistraţi sunt de inspiraţie scandinavă, cu îmbinare naturală, fără cuie sau alte tehnici moderne de prindere.

Debitele râurilor vor fi în scădere
Debitele râurilor vor fi, în general, în scădere, în următorul interval de timp, fiind posibile, izolat, mici creşteri de debite pe unele râuri din zona de munte din vestul şi sudul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, potrivit raportului transmis duminică de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. În ultimele 24 de ore, debitele râurilor au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someşului, Crişului Negru şi Târnavei Mari, pe care s-au produs creşteri prin propagare, şi râurile din Dobrogea, pe care debitele au fost staţionare. Potrivit MMGA, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere (13.400 mc/s), situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s). Pe sectorul aval Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia-Isaccea şi în uşoară creştere la Tulcea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite