Diferenţa dintre banal şi excepţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de timp, lipsă de experienţă sau tendinţă spre simplificare, recurgem tot mai mult la reţete sumare şi rapide. Moda preparatelor subţiate de conţinut şi dimensiuni şi, în

Din lipsă de timp, lipsă de experienţă sau tendinţă spre simplificare, recurgem tot mai mult la reţete sumare şi rapide. Moda preparatelor subţiate de conţinut şi dimensiuni şi, în general, civilizaţia fast-food cuceresc tot mai mult teren în faţa creaţiilor culinare elaborate, pe care le rezervăm doar pentru perioada sărbătorilor creştine sau aniversare. Nici nu ştim ce pierdem! E ca şi cum un scriitor, plictisit, ar renunţa la folosirea metaforelor, a epitetelor, a tuturor figurilor de stil care dau farmec unei opere, preferând abordarea simplă, directă, fără accesorii stilistice. În muzică sau în pictură, un artist care nu se concentrează pe detalii sfârşeşte prin a-şi suprima propria originalitate. Comparaţiile nu sunt exagerate. Bucătăria este şi ea un laborator de creaţie. Abordările superficiale pot fi o soluţie de moment. Dar nu ne onorează. Avem nevoie de pasiune, răbdare şi puţin exerciţiu culinar pentru a ne răsfăţa "publicul" cu o lucrare de "excepţie". E mai simplu să frigem o bucată de carne pe grătar şi s-o servim cu o garnitură la îndemână. Dar dacă am scufunda-o înainte într-o marinată acidă şi condimentată? Carnea ar avea, categoric, o frăgezime şi un gust aparte. O marinată nu este o "creaţie" sofisticată - o combinaţie de oţet, ulei, vin sau suc de lămâie, mirodenii şi ierburi, care se pot, evident, înlocui sau completa cu alte ingrediente: sosuri, muştar, miere, zahăr, usturoi, ceapă etc. Dar folosirea ei seamănă cu acel detaliu artistic - insesizabil, poate, pentru unii - care face diferenţa dintre banal şi excepţional.

Piept de pui marinat cu varză
Pentru 4 porţii
Ingrediente:
600 g piept de pui, 3 linguri muştar, 150 g roşii pasate din conservă, 1 linguriţă sare, zahăr, 40 ml coniac, 1/2 căpăţână varză, 1 legătură ceapă verde, 2 linguri ulei, 200 ml supă de legume (instant), 1 lingură făină, 200 g smântână
Mod de preparare:
Carnea se spală, se zvântă şi se taie în bucăţi mari. Se amestecă muştarul cu roşiile din conservă, coniacul, sare, puţin zahăr şi se pune carnea în această marinată. Se lasă să stea circa 1 oră la frigider. Între timp, se curăţă varza, se taie în bucăţele, se spală şi se scurge. Ceapa verde se curăţă şi se taie inele. Se încinge uleiul într-o tigaie, se călesc ceapa şi varza, se scot şi se pun deoparte. Se scoate carnea din marinată, se scurge bine şi se frige în grăsimea din tigaie. Se adaugă legumele şi marinata, se amestecă, apoi se toarnă supa de legume. Se încorporează făina şi smântâna şi se lasă să fiarbă totul circa 10 minute la foc potrivit. Se serveşte carnea cu sosul şi legumele şi garnitură de orez fiert sau piure de cartofi.

ştiaţi că?
Pentru marinare se folosesc recipiente din plastic, sticlă sau ceramică, deoarece metalul, în contact cu acizii din sosul de marinată, poate deteriora gustul cărnii. Vasele trebuie să fie adânci, pentru a acoperi complet suprafaţa alimentului marinat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite