Diete colorate şi cât mai variate pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce trebuie să mănânci!" Aşa ar suna deviza nutriţioniştilor americani care, pentru femei, au stabilit un ghid general alimentar adaptat

"Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce trebuie să mănânci!" Aşa ar suna deviza nutriţioniştilor americani care, pentru femei, au stabilit un ghid general alimentar adaptat vârstei.

Regimul alimentar al femeilor ar trebui corelat cu vârsta, cu stilul de viaţă şi cu nevoile nutriţionale ale acestora, susţin specialiştii de la Centrul de Nutriţie al Universităţii din Boston (SUA). La orice vârstă însă, organismul are nevoie de câteva alimente de bază: fructe, legume, proteine şi anumite tipuri de grăsimi, acestea furnizând vitaminele, mineralele necesare organismului.

Între 20 şi 40 de ani este perioada optimă a maternităţii. Nutriţioniştii le recomandă femeilor care urmează să nască legume verzi (cu aport crescut de acid folic, care previne naşterea unor copii cu malformaţii). Calciul este important în această perioadă, deoarece oasele - consolidate în adolescenţă - continuă să se întărească până la vârsta de 30 de ani.

Vitamina D trebuie consumată atât din produse lactate, cât şi din expunerea la soare (odată cu înaintarea în vârstă, necesarul de vitamina D creşte). Magneziul se găseşte în spanac, alune, orez. Vitamina B6 - în seminţele de floarea-soarelui sau avocado. De asemenea, de fier mai mult au nevoie femeile care pierd mult sânge prin menstruaţie.

Cantităţi mari de fier se găsesc în carnea roşie, în fructele uscate sau în alune. Fierul se absoarbe mai bine dacă se suplimentează şi consumul de vitamina C - din portocale, grepfrut şi kiwi.

Carnea de peşte, reţeta antirid

Către menopauză, organismul femeilor foloseşte mâncarea ingerată mult mai eficient. Apare frecvent constipaţia, aşa că trebuie crescută cantitatea de produse care conţin fibre la 20-30 de grame pe zi. Pentru prevenirea apariţiei ridurilor, alimentaţia care conţine peşte gras (somon, ton) este cea mai indicată. Cu timpul, se instalează şi o demineralizare osoasă (osteoporoza), aşa încât în alimentaţie este nevoie de mai multe produse care conţin calciu şi vitamina D.

Este bine să se reducă şi consumul de cafea şi băuturi acidulate (acestea scad absorbţia calciului din intestin). După vârsta de 60 de ani, deoarece absorbţia vitaminelor în organism se face mai greu, este nevoie să se suplimenteze consumul complexelor de multivitamine, la recomandarea unui specialist. Odată cu înaintarea în vârstă, gustul nu mai are aceeaşi sensibilitate, astfel că pofta de mâncare scade.

De aceea, pentru apetit crescut, specialiştii recomandă persoanelor în vârstă mâncăruri colorate şi savuroase. Revista "American Journal of Clinical Nutrition" a publicat un studiu efectuat de specialiştii în nutriţie de la Harvard, referitor la legătura dintre regimul alimentar recomandat de organismele autorizate şi starea de sănătate a celor care urmează dietele recomandate.

Studiul a cuprins aproape 100.000 de persoane, femei şi bărbaţi. În locul vechilor teorii despre alimentaţie, specialiştii de la Harvard recomandă anumite modificări ale regimului alimentar "ideal", capabil să ne ferească de boli.

Astfel, nutriţioniştii americani propun "reabilitarea" grăsimilor, în special a celor vegetale (ulei de floarea-soarelui, măsline), o diminuare a consumului de cereale şi fecule (orez, pâine albă, cartofi), o diminuare a consumului de lactate (un singur aliment pe zi de acest tip, spre deosebire de trei, cum propun nutriţioniştii francezi) şi creşterea cantităţii de carne albă (de pasăre) şi peşte în dietă, concomitent cu reducerea consumului de carne roşie (de vacă sau de porc) şi a mezelurilor.

Puţin alcool şi vitamine

Specialiştii au experimentat acest tip de alimentaţie pe aproximativ 100.000 de subiecţi - care s-au hrănit conform "canoanelor" recomandate de nutriţioniştii de la Harvard. Astfel, bărbaţii care au urmat dieta propusă au avut un risc de infarct diminuat cu 40 la sută (30 la sută în cazul femeilor). Per total, cu un astfel de regim, riscul apariţiei unei boli cronice a scăzut cu 20 la sută în cazul bărbaţilor şi cu 10 la sută în cazul femeilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite