Dietă de îngrăşare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somonul, avocado şi nucile sunt câteva dintre alimentele care trebuie să fie incluse într-un regim alimentar destinat câştigării în greutate În timp ce majoritatea persoanelor se

Somonul, avocado şi nucile sunt câteva dintre alimentele care trebuie să fie incluse într-un regim alimentar destinat câştigării în greutate

În timp ce majoritatea persoanelor se confruntă cu problema kilogramelor în plus, există şi persoane care au greutatea corporală sub limita normală.

Potrivit specialiştilor, a fi subponderal este la fel de nesănătos pentru organism precum supraponderabilitatea.
Principalul sfat pentru cei care au o greutate corporală mult prea mică în raport cu vârsta şi înălţimea este ca mesele normale să se suplimenteze cu aproximativ 500 de calorii.

"Atâta vreme cât organismul este subponderal, apar deficienţe hepatice şi chiar neurologice. Printre produsele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia unei persoane cu o greutate sub cea normală se numără ouăle, deoarece conţin proteine, dar şi toţi cei 20 de aminoacizi esenţiali vieţii, carnea şi vegetalele", a explicat dr. Ioana Marinescu, medic de familie la un cabinet din Capitală.

Exemplu de dietă

Micul dejun include cereale din ovăz, orez expandat, miere şi nuci; o banană, o cană de lapte şi un pahar de suc.

La prânz putem mânca o jumătate de fruct de avocado; o conservă de ton în ulei; două roşii; măsline; salată verde cu două linguriţe de ulei de măsline şi o linguriţă de seminţe de susan.

Potrivit nutriţioniştilor, atunci când încercăm să ne îngrăşăm, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să creştem numărul de mese pe zi, astfel încât să ajungem să mâncăm de mai multe ori pe zi, de patru- cinci ori, în cantităţi mai mici.

Grăsimile indicate să fie consumate sunt cele monosaturate, găsite în uleiul de măsline şi avocado şi cele polisaturate din peşte: macrou, ton, somon, in, floarea soarelui şi nuci.

De asemenea, se recomandă consumul unei cantităţi mari de legume şi fructe.

Cum calculăm greutatea corporală

Indicele de masă corporală reprezintă raportul dintre masa corporală exprimată în kilograme şi înălţimea individului la pătrat. Rezultatul obţinut se interpretează astfel:

- sub 18,5 - subponderal

- între 18,5 şi 24,9 - normoponderal

- între 25 şi 29,9 - supraponderal

La 49 de kilograme şi 1.58 înălţime, indicele corporal este de 19.63, ceea ce indică o greutate normală. Însă o persoană care are 63 de kilograme şi o înălţime de 1.56, are un indice de 25.89, specific supraponderalilor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite