"Didactul", primul caz dovedit de psihiatrie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul Marin Truşcă, alias "Traian", alias "Didactul", este un caz şocant de psihiatrie politică, mai precis de internări psihiatrice abuzive, practicate timp de 17 ani asupra unui om perfect

Dosarul Marin Truşcă, alias "Traian", alias "Didactul", este un caz şocant de psihiatrie politică, mai precis de internări psihiatrice abuzive, practicate timp de 17 ani asupra unui om perfect sănătos, care contesta regimul comunist! Cazul a fost prezentat ieri de medicul Camelia Doru, expert al Biroului Documentare al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, condus de Marius Oprea.
Luat în colimator de pe băncile facultăţii. Urmărit pas cu pas de Securitate, timp de peste 17 ani, în perioada 1971-1989, sub numele de cod "Didactul" şi sub alte indicative secrete. Dat în consemn la unitatea militară unde şi-a satisfăcut stagiul militar. Internat, în cele din urmă, la psihiatrie. Dat afară din învăţământ. Urmărit oră de oră pe aproape întreg teritoriul României, în cele peste zece judeţe unde a încercat să-şi găsească un nou loc de muncă, de către o armată de securişti (peste 120), informatori (peste 70), politruci, procurori, medici legişti şi psihiatri. Mulţi dintre ei sunt şi azi în sistem. Asta înseamnă, pe scurt, "cazul Truşcă".
Truşcă, în atenţia generalului Iulian Vlad şi Amnesty International
Totul a început de la o banală şedinţă a asociaţiei studenţeşti a Facultăţii de istorie Bucureşti unde, în data de 14 aprilie 1971, studentul Truşcă a prezentat materialul cu aşa-zis "conţinut duşmănos" intitulat "Cauzele politice-sociale şi intelectuale ale decăderii anului lV". Consecinţele? Au apărut imediat: a fost destituit din funcţia de locţiitor de secretar de an, a fost convocat la Comitetul de Partid al Universităţii şi, automat, a intrat în colimatorul Securităţii, al maşinii de poliţie politică a Securităţii, fiind luat în "supraveghere informativă generală!". Truşcă a ajuns profesor şi a fost repartizat undeva într-un sat din judeţul Vaslui. Un loc pierdut de lume, unde nici chiar braţul Securităţii nu ajungea atât de uşor. şi totuşi, faptul că proaspătul profesor le povestea copiilor că istoria a fost falsificată şi că Basarabia şi Bucovina sunt teritorii româneşti, rupte din patria mamă de "cizma sovietică", nu putea fi trecut cu vederea. A urmat trimiterea în armată, o internare la Spitalul Militar Constanţa, clasarea militară, scoaterea din învăţământ, internări succesive la Vaslui şi Iaşi (la Socola). Conform unor documente obţinute de Truşcă după "90, la Socola, în actele medicale, la rubrica "scurtă observaţie de internare", exista următoarea menţiune: "Pacientul este adus de la Vaslui pentru idei protestatare". Devenit proscris al regimului, Truşcă încearcă să-şi găsească de lucru în mai multe judeţe. Peste tot este urmărit de Securitate, dar, în special, la Craiova, unde cazul Truşcă este semnalat generalului Iulian Vlad, şeful Securităţii şi figurând ca subiect de lucru în acţiunea top secret "Orizont 2000", coordonată de generalul Alexie, şeful politic al Securităţii. La Bucureşti, la CC, se discută cazul Truşcă şi se dau indicaţii. Procuratura Militară Dolj se conformează şi, cu ajutorul medicinei legale, dispune internarea la diverse spitale de psihiatrie. Abia după "90, cazul Truşcă, aflat încă din 1978 în atenţia Amnesty International, este clasat, prin scoaterea din evidenţele Spitalului Clinic nr. 3, Craiova, iar "pacientului Truşcă" i se recunoaşte, în sfârşit, statutul de "om sănătos psihic".
Contactat telefonic, M. Truşcă, ne-a declarat:"Am ajuns la CEDO, după ce în justiţia din România am pierdut procesele cu cei 120 de ofiţeri de securitate şi 75 de informatori, plus medici şi politruci, din 11 judeţe".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite