Dictatorul Robert Mugabe nu demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul zimbabwean Robert Mugabe, care a împlinit ieri 83 de ani, a declarat că nu are de gând să demisioneze şi i-a criticat pe cei care au adus această problemă în discuţie,

Dictatorul zimbabwean Robert Mugabe, care a împlinit ieri 83 de ani, a declarat că nu are de gând să demisioneze şi i-a criticat pe cei care au adus această problemă în discuţie, căutându-i înlocuitori. Tot ieri, poliţia din Zimbabwe a interzis, timp de trei luni, protestele de stradă organizate în capitala Harare, motivând că un miting al opoziţiei a degenerat în violenţe. Duminică, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa protestatarii opoziţiei, în ciuda faptului că mitingul fusese aprobat de Curtea Supremă de Justiţie. Au avut loc mai multe arestări, iar străzile din Harare sunt păzite cu stricteţe.

Într-un interviu de o oră, transmis marţi seara de televiziunea publică, Mugabe i-a criticat pe cei care ar dori să îi ia locul, afirmând că toate discuţiile pe această temă sunt fără sens. El a declarat că va veni o vreme când va renunţa la funcţie, însă nu acum. Ziarul guvernamental "Herald" i-a dedicat lui Mugabe, în ediţia de ieri, 16 pagini de fotografii şi mesaje de felicitare.

Întrebat despre criza economică profundă în care se află ţara, Mugabe a negat că economia merge din ce în ce mai rău, deşi a recunoscut că nivelul de trai este în scădere. Săptămâna trecută, rata anuală a inflaţiei a crescut la 1.600%, iar şomajul este de 80%.

Petrecere luxoasă

Suporterii dictatorului au cerut populaţiei să doneze bani pentru o petrecere ce va avea loc în weekend în oraşul Gweru, din centrul ţării. Criticii spun însă că este o risipă, într-un moment în care populaţia se zbate în sărăcie. Tradiţional, ziua de naştere a lui Mugabe, care se află la putere de 27 de ani, este marcată printr-o petrecere luxoasă, la care participă diplomaţi şi persoane loiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite