Dick Marty acuză SUA, UE şi Elveţia că îi pun beţe în roate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a intrat în posesia unui document care pare că-i probează toate acuzaţiile, Dick Marty acuză acum guvernul de la Berna că îl împiedică să afle adevărul. Jose Padilla ar fi fost

După ce a intrat în posesia unui document care pare că-i probează toate acuzaţiile, Dick Marty acuză acum guvernul de la Berna că îl împiedică să afle adevărul.
Jose Padilla ar fi fost interogat, în secret, în Elveţia
Americanul Jose Padilla, inculpat în SUA pentru complot terorist, a fost interogat de poliţia federală elveţiană în 2002, susţine coordonatorul anchetei Consiliului Europei în afacerea închisorilor secrete ale CIA, Dick Marty. Însă poliţia elveţiană "a efectuat interogatoriul fără a înştiinţa Ministerul de Justiţie al Confederaţiei şi a facilitat urcarea lui Padilla în avionul care l-a transportat ulterior în SUA, unde a fost arestat", a afirmat Marty. Padilla, după convertirea la islam, numit Abdullah al-Mujahir, a fost membru al unei bande criminale din Chicago şi este acuzat că a vrut să arunce în aer mai multe instituţii şi hoteluri în SUA. Despre Padilla se spune şi că ar fi plănuit un atentat cu bombă radiologică. Teroristul a fost arestat de FBI, în mai 2002, la coborârea dintr-un avion care decolase din Pakistan şi care făcuse escală la Zurich.
Elveţia ascunde dovezile
Anchetatorul eleveţian acuză autorităţile de la Berna că au refuzat să-i aprobe accesul la un raport secret asupra închisorilor CIA, redactat de o comisie a parlamentului federal. Marty ameninţă că va cere informaţii "direct de la Consiliul Federal". "Dacă acest lucru este adevărat (Departamentul), trebuie să afirme sus şi tare că metodele folosite de CIA sunt inadmisibile", a declarat Marty. Nici SUA, cărora Marty le ceruse încă din 2005 explicaţii privind avioanele CIA care au survolat teritoriul Elveţiei, nu au dat până acum vreun răspuns. "Dacă nu ar fi fost vorba de SUA, Elveţia ar fi protestat mult mai vehement", a subliniat elveţianul.
Amnesty cere colaborarea preşedinţiei UE
"Preşedinţia trebuie să colaboreze pe deplin în anchetele în curs de desfăşurare referitoare la activităţile ilegale ale agenţilor americani şi să se angajeze că va lua măsurile adecvate, dacă aceste anchete vor demonstra complicitatea unor state membre ale UE în practici ce încalcă dreptul umanitar internaţional", se arată într-un memorandum al Amnesty International. Comisia PE de anchetă în cazul CIA are însă prerogative limitate, comentează presa belgiană. Ea nu are puteri coercitive şi nu poate interoga martori împotriva voinţei acestora.
Javier Solana l-ar fi informat pe senatorul elveţian Dick Marty că România şi Polonia sunt de acord ca Centrul pentru sateliţi al UE să îi furnizeze imagini cu cinci spaţii situate pe teritoriul lor şi bănuite că adăpostesc închisori secrete ale CIA, susţine "Le Monde". Comisia de anchetă a Consiliului Europei mai aşteaptă ca Eurocontrol să-i furnizeze datele cu zborurile deasupra Europei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite