Dializa fără aparat aşteaptă investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul doctor Alexandru Ciocâlteu, directorul Spitalului „Sf.Ioan“ din Bucureşti, n-a reuşit să găsească încă un ajutor pentru aplicarea invenţiei sale ce revoluţionează dializa peritoneală.

Ciocâlteu şi doi colaboratori ai săi, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţa, au luat aurul la ediţia din 2010 a Salonului de Inventică de la Geneva. Premiul a fost primit pentru o tehnică nouă de dializă peritoneală, care le permite bolnavilor de rinichi să ducă o viaţă aproape normală.

Costuri de 10 ori mai mici

Spre deosebire de dializa clasică, bolnavul nu mai este obligat ca din şase în şase ore să se conecteze la aparat şi să-şi toarne doi litri de apă pentru a se face filtrarea toxinelor. Prin procedeul dezvoltat de echipa lui Ciocâlteu, omul bea apă în mod obişnuit, organismul produce singur hipertensiunea care "stoarce" urina din pereţii peritoneului şi apoi o elimină printr-un orificiu fixat în vezica urinară.

Intervenţiile necesare sunt mult mai puţin invazive decât în cazul dializei peritoneale de acum, adică de o simplă operaţie laparoscopică. Pe scurt, omul nu va mai umbla cu două tuburi în el, ca până acum, şi nu va mai fi dependent de aparat.

Metoda uşurează teribil viaţa bolnavilor de rinichi şi, în plus, prezintă un risc mult mai mic de infecţii, comparativ cu cel existent în dializa peritoneală folosită acum. Bolnavul va umbla cu o telecomandă pentru reglarea hipertensiunii şi, în rest, va fi total independent de instalaţia clasică de dializă. De asemenea, costurile tratamentului sunt de 10 ori mai mici decât cele de acum.

N-a obţinut încă patentul

Deşi invenţia profesorului Ciocâlteu a fost atât de medaliată şi s-a spus despre ea că revoluţionează dializa, de anul trecut şi până acum lucrurile nu s-a făcut mai nimic pentru punerea ei în practică.

„N-am obţinut nici până acum patentul de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Cererea de brevet s-a publicat în Monitorul Oficial, aşa că este greu ca cineva să fure invenţia. Dar, din motive jenante, OSIM întârzie eliberarea brevetului", spune profesorul Ciocâlteu.

Nu există investitori

Până acum n-a apărut niciun investitor interesat: „Marile companii din domeniu nu au niciun interes să-şi micşoreze afacerile care totalizează peste 65 de miliarde de euro la nivel mondial", crede Ciocâlteu.

Pentru a aplica invenţia, doctorul a luat legătura cu o firmă din SUA şi aşteaptă să vadă cum decurg negocierile. Marea problemă, explică profesorul, este logistica: „E complicat, ai nevoie de avocaţi şi specialişti care ştiu cum se introduce o invenţie". Lucrurile ar putea demara destul de repede dacă ar avea ajutor, întrucât există şi lotul necesar de voluntari: „De anul trecut, o mulţime de bolnavi s-au oferit pentru experimentarea noii tehnici şi aşteaptă cu nerăbdare aplicarea invenţiei", a declarat profesorul Alexandru Ciocâlteu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite