Diabetul poate fi ţinut la distanţă prin sport şi dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii specialişti chinezi susţin că schimbarea regimului de viaţă poate amâna apariţia diabetului cu până la 14 ani Statisticile arată că, la nivel mondial, sunt 246 de milioane de

Unii specialişti chinezi susţin că schimbarea regimului de viaţă poate amâna apariţia diabetului cu până la 14 ani

Statisticile arată că, la nivel mondial, sunt 246 de milioane de oameni care suferă de diabet. România se află în topul european, cu 600.000 de bolnavi.

Diabetul poate fi prevenit dacă ne schimbăm regimul de viaţă, afirmă oamenii de ştiinţă chinezi, într-un studiu citat de AFP şi preluat de Mediafax.

La studiul coordonat de prof Guangwei Li, din Beijing, China, au participat 577 de adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 70 de ani, care prezentau intoleranţă la glucoză - un simptom care anunţă diabetul de tip II.

Pacienţii, recrutaţi în 1986 din 33 de clinici din China, au fost împărţiţi în trei grupuri: unul a urmat un anumit tip de regim alimentar, cel de-al doilea grup a fost rugat să respecte un program de exerciţii fizice, iar cel de-al treilea a urmat o dietă alimentară şi un program sportiv.

Studiul a durat 20 de ani

După 20 de ani de studiu, 80% dintre pacienţii care au respectat în primii şase ani regimul de viaţă sănătos (mese la ore fixe şi compuse din alimente fără grăsimi, fără tutun şi alcool) sufereau de diabet, faţă de 95% în grupul-martor.

Proporţia anuală a noilor cazuri diagnosticate a fost, în medie, de 7% în rândul pacienţilor care şi-au schimbat regimul de viaţă, faţă de participanţii dintr-un grup-martor. Autorii studiului susţin că schimbarea regimului de viaţă al pacienţilor poate preveni sau amâna apariţia diabetului cu până la 14 ani.

600.000 de români au diabet

Diabetul afectează, la nivel mondial, 246 de milioane de adulţi. În România există în prezent în jur de 600.000 de persoane cu acest diagnostic, însă specialiştii susţin că la un bolnav depistat mai există încă unul care nu ştie că are boala.

Aceste statistici ne plasează printre primele locuri în Europa ca număr de îmbolnăviri. Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a românilor, iniţiat în urmă cu aproape un an, a scos la iveală faptul că două milioane de persoane riscă să dezvolte diabet şi boli cardiovasculare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite