Diabeticii nu ştiu cine le scrie reţeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care bolnavii de diabet îşi vor putea procura medicamentele va fi schimbat complet, dar, deocamdată, nimeni nu ştie care va fi noua formulă.Ceea ce este sigur este că antidiabeticele

Modul în care bolnavii de diabet îşi vor putea procura medicamentele va fi schimbat complet, dar, deocamdată, nimeni nu ştie care va fi noua formulă.
Ceea ce este sigur este că antidiabeticele orale se vor găsi în aproape toate farmaciile, iar numărul de spitale de unde se va putea lua insulină va fi mărit. O primă variantă era ca reţeta să fie dată de medicul de familie, pe baza unei scrisori medicale de recomandare din partea specialistului. O altă propunere a Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prevede că atât pediatrii, cât şi endocronologii şi interniştii vor putea da reţete pentru aceste medicamente. Pentru a spori confuzia, Ministerul Sănătăţii a anunţat demiterea copreşedinţilor comisiei care se ocupă de acest program, până acum nu a fost semnat niciun ordin în acest sens şi nu se cunosc încă persoanele care vor veni în loc. Toate acestea se întâmplă când mai este o lună până la data la care trebuie organizată o nouă comandă pentru antidiabetice.

Adaos comercial zero în farmacii
Din cei 370.000 de diabetici care beneficiază de medicamente prin acest program naţional, 300.000 au nevoie de antidiabetice orale. "Acestea vor fi vândute în farmacii cu compensare 100 la sută, astfel încât să nu se mai formeze cozi, la începutul fiecărei luni, la centrele de diabet. Se va merge la negocierea adaosului comercial şi, probabil, se va ajunge la un adaos zero, aşa cum este cazul şi pentru celelalte boli cronice", ne-a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În programul de diabet, Ministerul Sănătăţii a hotărât realizarea unei rezerve de insulină la nivelul MS în valoare de 40.000.000 lei noi, care va fi folosită în situaţia în care se înregistrează probleme la distribuţia către pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite