Di Luca impune ritmul în Il Giro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După prima săptămână a ediţiei centenare din Turul Italiei, Danilo Di Luca rămâne lider la luptă cu Thomas Lovkvist. Lance Armstrong se află la aproape cinci minute în spatele tricoului roz şi în etapele din munţi nu a arătat forţa necesară pentru a ataca poziţiile fruntaşe.

După spectaculoasele etape montane care au brăzdat nordul Italiei, Elveţia şi Austria rutierii din Il Giro s-au bucurat ieri de o zi “plată”, Milano Show, iar astăzi au parte de o binemeritată pauză. Urmează însă o etapă dură, cea de-a 10-a, între Pineo şi Cunerolo, care va duce plutonul la 2035 de metri, la Sestriere, şansă din nou pentru Danilo Di Luca să-şi etaleze forţa de care a dat dovadă în etapele de munte.

La începutul săptămânii trecute, italianul câştiga de o manieră dominantă etapa cu numărul patru, desfăşurată între Padova şi San Martino di Castrozza.

Era primul test important pentru cei care aspiră să rămână în plutonul fruntaş. Rutierul de la Baloworld, fost câştigător al Turului Italiei în 2007, avea să preia tricoul roz la finalul etapei a cincea, câştigată de ciclistul rus Denis Menchov, şi se menţine în continuare în frunte.

Menchov, dublu câştigător al Turului Spaniei, alături de Carlos Sastre, de două ori învingător în Marea Buclă şi de favoritul gazdelor, Ivan Basso, pândesc din apropiere orice mişcare greşită de la vârful plutonului.

Inamicul rutierilor, favoritul publicului

Debutant în Il Giro, Lance Armstrong nu pare a avea deocamdată forţa necesară pentru a ataca plutonul fruntaş. Septuplul câştigător al Turui Franţei, revenit după o pauză de aproape patru ani în lumea ciclismului profesionist, este la prima competiţie majoră din 2005, atunci când s-a impus pentru ultima oară în LeTour.

După ce a mai participat la câteva curse pregătitoare în acest an, Armstrong întâmpina acum o concurenţă solidă în Il Giro, şi nu a rezistat prea mult ritmului impus de lideri.

Totuşi aceştia se tem în continuare de rutierul american, care rămâne inamicul numărul unu, fie că este în primii cinci fie că se află dincolo de locul 20. “Încercăm să aşezăm cât mai mult timp între noi şi el. E greu, dar vom încerca asta în fiecare zi”, a declarat Danillo Di Luca despre Armstrong. 

Considerat un adversar periculos, dincolo de şosea Armstrong este favoritul publicului. Deşi surprinzător, pentru că nu a mai participat niciodată aici şi este totuşi icon-ul Turului Franţei, fanii italieni l-au aclamat indiferent de evoluţia sa. „Nu mă aşteptam la o asemenea primire, dar este plăcut când vezi asemenea lucruri”, a declarat Lance pentru presa americană. 

Eternul duel Italia cu Restul Lumii

Şi la această ediţie asistăm la clasicul duel dintre rutierii din Italia şi cei din afara Peninsulei. După ce anul trecut spaniolul Alberto Contador a “îndrăznit” să se impună în Il Giro, acum rutierii ţării gazdă îşi doresc revanşa.

Gilberto Simoni (de la Diquigiovanni), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Damiano Cunego (Lampre), Ivan Basso (Liquigas) şi Danilo Di Luca (LPR) sunt toţi foşti câştigători în faţa propriilor fani. Însă “squadra” rutierilor străini atacă puternic cu Lance Armstrong şi Levi Leipheimer (ambii de la Astana), Denis Menchov (Rabobank) sau Carlos Sastre (Cervelo).

Armstrong ar putea cumpăra echipa Astana

Lance Armstrong ar putea cumpăra echipa Astana, pentru care evoluează în present, pentru a o salva de la suspendarea din competiţiile cicliste. Echipa din Kazakhstan a fost avertizată de către Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) să-şi rezolve problemele financiare până la 31 mai, altfel va fi suspendată.

Astana primeşte cel mai mare sprijin de la compania de stat Samruk-Kazyna, care însă suferă mari pierderi, din cauza crizei globale, şi astfel nu a mai putut plăti membrii echipei în ultimele luni.

Armstrong a lăsat să se înţeleagă că a vorbit deja cu mai mulţi sponsori din Statele Unite pentru a încerca preluarea echipei, singura sa şansă de a-şi duce la capăt misiunea de a ataca un al optulea trofeu în Turul Franţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite