Dezvoltarea firmelor, prioritatea investitorilor străini în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine directe (ISD) în România au însumat, anul trecut, 48,7 miliarde de euro, din care două treimi (66,8%) au fost alocate dezvoltării firmelor, potrivit unui studiu prezentat ieri de Banca Naţională. Fuziunile şi achiziţiile de companii au reprezentat 32% (1,6 miliarde de euro), în timp ce investiţiile de tip greenfield – „de la zero“ – deţin doar 1,2% din total, adică mai puţin de 65 de milioane de euro.

  • BNR: INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE ÎN ROMÂNIA
  • RAPORT BNR INVESTIŢII STRĂINE

Faţă de anul anterior, soldul total al ISD cumulat în 2008 a fost cu 14% mai mare, în condiţiile în care participaţiile la capitalul social, inclusiv profitul reinvestit, însumând 34,8 miliarde de euro, a crescut cu 10%.

Creditul net primit de companiile ISD de la investitori a însumat 13,9 miliarde de euro, în creştere cu 23%faţă de 2007.

Repartizarea pe domeniile din economie către cares-au îndreptat fondurile alocate de investitorii străini arată preferinţa pentru industrie, cu o pondere de peste 41% din total.

Metalurgia, pe val

image


În cadrul acestui segment se remarcă metalurgia (6,9% din total ISD), industria alimentară, băuturi, tutun (4,6%), chimia şi petrochimia (4,3%), mijloacele de transport (4%) şi industria de ciment, sticlă, ceramice (3,6%). Imobilizările corporale şi necorporale au însumat 22 de miliarde de euro (45% din total ISD), ceea ce indică „un grad semnificativ de durabilitate“ a investiţiilor străine directe, notează autorii studiului BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite