Dezvăluirile lui Abramoff cutremură Washingtonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat până nu de mult unul dintre cei mai influenţi lobbyşti republicani, Jack Abramoff a pledat vinovat în faţa justiţiei americane, într-o afacere care ar putea mânji, fără

Considerat până nu de mult unul dintre cei mai influenţi lobbyşti republicani, Jack Abramoff a pledat vinovat în faţa justiţiei americane, într-o afacere care ar putea mânji, fără excepţie, vârfurile politice de la Washington. Fostul lobbyst a căzut la înţelegere cu procurorii, iar dezvăluirile sale anunţă unul din cele mai mari scandaluri cu care s-a confruntat capitala americană în ultimele decenii.
Trafic de influenţă şi şpagă în CongresAbramoff a fost adus, marţi, în faţa unui tribunal federal din Washington pentru a răspunde acuzaţiilor de escrocherie, fraudă fiscală şi, mai ales, de corupere a unor "responsabili publici". Lobbystul căzut în dizgraţie a pledat vinovat şi şi-a pus cenuşă în cap "pentru mulţimea de greşeli şi răul făcut", relatează AFP. El risca o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani, dar târgul încheiat cu procurorii americani, o practică obişnuită în SUA, ar putea să-i reducă detenţia cu 20 de ani. Abramoff mai trebuie să returneze şi 25 milioane de dolari. Pedeapsa, în cazul său, va fi oficial pronunţată la încheierea anchetei, care implică mai multe persoane. Potrivit actului de acuzare, Abramoff, în vârstă de 47 de ani, şi-a clădit, între 1994 şi 2004, o spectaculoasă carieră profesională, încasând zeci de milioane de dolari de la clienţi indieni, în schimbul unor servicii de care lobbystul s-a achitat mai mult sau mai puţin bine. Milioanele obţinute i-au rotunjit conturile, dar i-au folosit şi pentru mesele, excursiile şi cadourile scumpe oferite unor congresmeni şi asistenţi parlamentari în schimbul influenţării unor decizii şi obţinerii anumitor "acte oficiale".300 de republicani şi democraţi, pe lista lui AbramoffVestea înţelegerii încheiate de Abramoff cu procurorii a dat frisoane la Washington. Relaţiile sale din cercurile sus-puse sunt arhicunoscute, la fel ca şi cei care s-au bucurat de invitaţiile lui Abramoff la diverse întreceri sportive, turnee de golf etc. Fostul lobbyst avea şi un restaurant extrem de frecventat, la Washington, în prezent închis din cauza scandalului. Center for Responsive Politics, un organism independent, a descoperit peste 300 de congresmeni, republicani şi democraţi, care au beneficiat de pe urma largheţii lui Abramoff, din 1999 încoace. Simţind pericolul, unii congresmeni au început să returneze contribuţiile primite, între aceştia figurând democratul Byron Dorgan, cu 67.000 de dolari, şi republicanul Conrad Burns, cu 150.000 de dolari.Scandalul ameninţă şi Casa AlbăDeşi Casa Albă s-a distanţat de lobbystul republican, preşedintele Partidului Democrat, Howard Dean, a folosit prilejul oferit şi i-a cerut lui Bush "să returneze cei mai bine de 100.000 de dolari, strânşi de Abramoff, în campania din 2004". Dean a apreciat că lobbystul "este un exemplu pentru abuzul de putere şi cultura corupţiei instaurate de republicani la Washington". Prima victimă benevolă a largheţii lui Abramoff a fost ex-şeful majorităţii republicane, Tom DeLay. El a primit vot de blam în 2004 din partea Comisiei de etică a Congresului pentru un voiaj de plăcere în Scoţia. DeLay a fost obligat să renunţe la conducerea majorităţii după ce a fost inculpat, în septembrie anul trecut, într-o afacere de finanţare electorală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite