Statul nu îţi mai dă voie să-ţi botezi copilul Hitler, Judecător, Gigi Becali sau Seif

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenta Laura Tomescu a lipit un afiş cu exemple de nume indecente pe uşa biroului de naşteri de la Maternitatea Polizu din Capitală
Asistenta Laura Tomescu a lipit un afiş cu exemple de nume indecente pe uşa biroului de naşteri de la Maternitatea Polizu din Capitală

Ofiţerul stării civile nu mai are voie să înregistreze nume precum Hitler, Judecător, Gigi Becali  sau Seif.

Intrarea în vigoare a noului Cod civil aduce câteva noutăţi, printre care şi interzicerea numelor ridicole ori indecente. Astfel, articolul 84 alineatul 2 prevede că „este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz". Actul normativ nu conţine şi o listă cu nume interzise, lăsând la latitudinea ofiţerului stării civile să refuze sau să accepte anumite prenume.

Adrian Toma, directorul Oficiului de Stare Civilă din sectorul 1, spune că va respecta legea cu DEX-ul în mână. „O să mă uit în DEX să văd ce înseamnă «indecent», «ridicol» şi cum să nu afectez ordinea publică. Probabil că, dacă o să înscriu numele Hitler, o să instig la violenţă", a declarat directorul, menţionând că prevederea normativă este vagă.

„Pe de altă parte, nici nu cred că i se putea cere legiuitorului o listă exhaustivă cu toate numele care ar trebui refuzate. Cred că ofiţerul stării civile trebuie să accepte numele de bun-simţ", a mai spus directorul. O altă prevedere vagă din noul Cod civil este cea cu privire la logodnă: nu se încheie niciun act nici la declararea logodnei, nici la ruperea ei, neexistând astfel efecte juridice.

La instanţă pentru numele respinse

În lipsa unor reglementări clare, părinţii care ţin morţiş ca moştenitorul lor să poarte un nume considerat de autorităţi ca fiind indecent sau ridicol au o singură soluţie: instanţele de judecată. Conform legii, până la o decizie irevocabilă a judecătorilor, micuţul nu poate fi înregistrat la starea civilă şi, ca atare, nu va avea un nume oficial. „Procedura în instanţă va fi, probabil, una foarte rapidă pentru că sunt temeiuri", a precizat judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dănileţ a explicat că este încă incert ce înseamnă indecent şi ridicol.

Practic, aceste cauze vor fi judecate în câteva zile, timp în care copilul nu va avea certificat de naştere. O problemă asemănătoare în sistemul judiciar din România este cea cu privire la noţiunile de „gravă neglijenţă" şi „rea-credinţă"a magistraţilor. Mai exact, judecătorii şi procurorii pot plăti pentru erorile judiciare doar dacă se demonstrează că presupusa greşeală a fost făcută cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă. Întrucât nu există o definiţie clară a celor două noţiuni, niciun magistrat nu a putut fi tras la răspundere materială pentru vreo eroare judiciară, achitarea prejudiciilor fiind exclusiv în sarcina statului român.

"Am avut oameni care au vrut să-şi declare copiii cu numele de Şefu, Bulibaşa, Gigi Becali sau Armani.''
Laura Tomescu asistenta

Codul de procedură, la anul

Noul Cod Civil a intrat în vigoare la 1 octombrie, însă normele de procedură civilă vor fi puse în aplicare cel mai probabil în vara anului viitor.

Fără „Q7" la maternitate

Asistenta Laura Tomescu lucrează de câţiva ani la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Polizu din Bucureşti, la biroul unde se declară nou-născuţii. Pe uşa de la intrare a lipit un anunţ potrivit căruia nu sunt acceptate nume ciudate de genul: Contesa, Q7, Boss sau Hitler. „Am pus acest afiş acum un an şi jumătate. A fost iniţiativa mea, nu ştiu de vreo schimbare în Codul Civil. L-am pus pentru că am avut cazuri de oameni care au vrut să-şi declare copiii cu numele de Şefu, Bulibaşa, Gigi Becali sau Armani", a explicat angajata.

„Am avut un caz în care un tătic avea patru fete şi i se născuse un băiat. Voia să-i pună numele Hitler, spunând că va fi rău precum personajul istoric. În alt caz, voiau să dea nume Q7 pe motiv că, dacă există şi Mercedes, de ce nu şi Q7. Am avut şi o situaţie în care se născuseră doi gemeni şi intenţionau să-i pună fetei Valuta şi băiatului Seif", a exemplificat Laura Tomescu.  

Codul Civil, cu „Adevărul"

Ziarul „Adevărul", în parteneriat cu Casa de Avocatură "Pop&Savin şi Asociaţii", pune la dispoziţia cititorilor săi, începând de marţi, 18 octombrie, volumul „Codul civil- 2011- pe înţelesul tuturor". În cele 464 de pagini puteţi găsi principalele modificări pe care le introduce actul normativ intrat în vigoare de la 1 octombrie 2011. Toate acestea sunt explicate ­într-un limbaj simplu şi accesibil oricui.  Volumul costă 9,99 lei şi poate fi achiziţionat numai împreună cu ziarul „Adevărul" de la toate punctele de difuzare a presei, de la magazinele din reţeaua Mic.ro sau poate fi cumpărat online pe www.adevarulshop.ro.

Nume care n-au trecut testul

„Adevărul" a testat „bunul-simţ" al ofiţerilor stării civile, cei care au dreptul de a decide dacă numele alese de părinţi pentru copiilor lor pot fi trecute şi în certificatul de naştere.  Astfel, „Adevărul" a întocmit o listă pe mai multe categorii: nume reprezentând mărci de maşini, nume religioase, porecle, nume de vedete sau nume de funcţii publice.

Monica Cămărăscu (foto), directorul Serviciului de Stare Civilă din sectorul 2, a răspuns provocării şi a declarat că niciunul dintre numele propuse nu s-ar califica pentru a putea fi înscris în catastifele de la evidenţa populaţiei. „Nu putem înregistra un copil cu un nume de maşină pentru că acela este o marcă, un nume deja înregistrat.

info

De asemenea, nici numele complet al unei vedete, precum Elvis Presley, nu poate fi înscris pentru că acesta a aparţinut altcuiva, îi poţi păstra însă prenumele, Elvis, Madonna, sunt nume acceptate. De asemenea, aş refuza pe cineva care ar vrea să-şi numească fiul Procuror sau Ministru pentru că acestea sunt funcţii publice şi se încalcă bunele moravuri", a explicat directorul. De asemenea, Cămărăscu a menţionat că nici numele satanice nu au ce căuta în certificatele de naştere pentru că sfidează bunul-simţ, iar cele precum Hitler sau Stalin ar putea duce chiar la perturbarea liniştii publice.

Lista cu prenumele propuse de „Adevărul"

Maşini: Mercedes, Q7, Audi
Satanice: Satana, Dracula
Religioase: Sfântu Petru, Hristos, Sântămărie
Băşcălioase: Chioru, Ţapu, Ardei-Umplut
Istorice: KGB, Stalin, Hitler
Vedete: Michael Jackson, Madonna, Elvis Presley
Funcţii publice: Investigator, Ministru, Comisar, Judecător

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite