Dezbatere nouă, idei învechite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii nu par să-şi fi ales un câştigător clar nici după a doua dezbatere televizată dintre republicanul John McCain şi democratul Barack Hussein Obama. Criza economică a fost principalul subiect al celei de-a doua dezbateri televizate dintre candidaţii la preşedinţia Statelor Unite.

Principala preocupare a cetăţenilor americani, economia, a fost în centrul celei de-a doua dezbateri televizate între democratul Barack Hussein Obama şi republicanul John McCain.

Format interactiv

Dezbaterea, desfăşurată în oraşul Nashville (Tennessee), a fost marcată în primul rând de interactivitate. Astfel, întrebările selectate de moderator au fost adresate direct de un grup de 100-150 de alegători indecişi, aşezaţi în centrul scenei.

“Traversăm cea mai gravă criză financiară de la cea din 1929. Acesta este verdictul politicii economice eronate duse în ultimii opt ani şi sprijinite de McCain”, a fost atacul lui Barack Obama, care a deschis o seară mai violentă în declaraţii decât prima dezbatere.

Cu exact patru săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale John McCain a profitat de ocazia oferită de dezbatere pentru a avansa o nouă propunere de ieşire din criză: achiziţionarea de către stat a creditelor imobiliare pe care beneficiarii nu le mai pot plăti. “Aceasta este propunerea mea, nu a lui Obama. Şi nu este propunerea lui Bush”, a spus ironic fostul erou de război.

Obama, subvenţionat de Fannie Mae şi Freddie Mac

Au urmat atacurile republicanului, care i-a transmis lui Obama că eventualele creşteri ale taxelor contribuabililor, aşa cum susţin democraţii, nu ar ajuta economia americană. Totodată, el l-a acuzat pe Obama că a primit cele mai multe donaţii din partea Fannie Mae şi Freddie Mac, cei doi giganţi din sectorul refinanţării ipotecare al căror faliment a acutizat criza financiară. “Sunt unii care luptă şi unii care îşi iau bonusul”, a subliniat McCain.

John McCain şi Barack Obama au răspuns întrebărilor publicului ce au abordat şi alte domenii, majoritatea dintre acestea având ca temă “moştenirea Bush”, nivelul taxelor, mediul înconjurător, sănătatea şi pregătirea celor doi pentru a deveni preşedinţi.

În planul politicii externe, temele preferate au fost Rusia, Iranul şi Pakistanul. Astfel, ambii candidaţi au refuzat să califice Rusia drept un “imperiu al răului” şi s-au declarat pentru înăsprirea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului. 

Conform sondajelor realizate după dezbatare, tot democratul este cel care a reuşit să fie mai convingător. La nivel naţional, Obama se bucură de sprijinul a 47% din americani, cu două procente mai mult decât McCain.

Limbajul non-verbal

Agenţia Reuters a analizat şi limbajul non-verbal utilizat de cei doi candidaţi în momentul în care îşi ţineau discursul şi se plimbau prin faţa publicului. Ambii au depăşit regulile unei dezbateri standard, având în vedere că, pentru flexibilizarea formatului, echipele de campanie au fost de acord cu acest aspect.

McCain, ce a evitat să se uite direct la contracandidatul său în timpul primei dezbateri, s-a adresat acum direct acestuia şi s-a referit la el drept “acela”. McCain s-a apropiat de câteva ori prea mult de public şi chiar l-a bătut pe spate pe un spectator, care i-a strâns mâna senatorului. Barack Obama, care i s-a adresat lui McCain spunându-i “John” la prima dezbatere, i-a spus acum “senatorul McCain”.

Democratul a răbdat cu stoicism atacurile republicanului, stând cât mai confortabil pe scaun, iar în unele momente a fost surprins zâmbind. Uneori a părut iritat şi a folosit destul de mult pauzele înainte de a oferi un răspuns. A fost mai puţin înclinat să facă glume, în comparaţie cu McCain.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite