„Dezastrul românesc“ în presa de afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vânătoarea de fraude din România promovează la Bacalaureat numai un elev din doi“, scrie cotidianul francez  „Le Parisien“. „Autorităţile române atribuie acest eşec măsurilor sporite de combatere a fraudelor, circa 650 de elevi fiind eliminaţi pentru că au încercat să copieze, de două ori mai mult decât anul trecut.

Potrivit ministrului român al Educaţiei, Daniel Funeriu, măsurile drastice antifraudă sunt la originea prăbuşirii promovabilităţii, care a căzut la 45%, comparativ cu 67% anul trecut", mai scrie publicaţia franceză. „Liceenii români, campioni la înşelătorii? Anunţarea rezultatelor la Bac a avut efectul unui duş rece în România, după ce mai mult de jumătate dintre candidaţi (55%) au picat testul. Cu o rata de succes de 44%, aceste rezultate sunt cele mai slabe de la căderea comunismului în 1989", scrie şi  „La Tribune". Presa locală românească a vorbit despre un „dezastru", care îşi are de asemenea sursa în eşecurile sistemului educaţional şi în dezinteresul deopotrivă al elevilor şi al profesorilor, mai scrie presa franceză.

Citiţi şi:

Directorul unei şcoli ieşene cu promovabilitate zero: „Până şi formularea cerinţelor era pretenţioasă. Pentru cei cu frecvenţă redusă şi SAM ar trebui un Bac separat“

VIDEO Osama bin Laden revendică rezultatele slabe de la Bac

Click pe foto pentru a putea vedea " Promoţia ruşinii" de la BAC 2011

„Aceste rezultate şi comportamentele care le-au generat sunt oglinda societăţii noastre. Naţiunea trebuie să aleagă între oameni corecţi şi muncitori şi cei care se bazează pe lipsa de onestitate şi înşelăciune", mai spune ministrul Funeriu, citat de presa din Hexagon. Mesajul este clar notează „La Tribune", într-o ţară în care a copia la examenele şcolare şi universitare este ceva obişnuit. „Sistemul şcolar românesc a fost des supus modificărilor. Ultima lege a învăţământului a intrat în vigoare în februarie, în timp ce, din anul 2000 încoace, şapte miniştri au condus ministerul. Ultimul, Daniel Funeriu, deţine acest portofoliu de un an şi jumătate şi deja scaunul lui se clatină", crede presa franceză.

Ştirile despre dezastrul din învăţământul românesc au ajuns până în Canada, unde Winnipeg Free Press scrie că mare parte din liceenii români nu s-au calificat pentru intrarea la universitate, cel mai prost rezultat din România în ultimele două decenii. Ziarul îl citează pe ministrul Funeriu care explică faptul că rezultatul este "o oglindă a societăţii noastre" şi că "e timpul să ne schimbăm atitutinea şi mentalităţile".

Probleme la Bac şi în Franţa

Luc Chatel, ministrul francez al Educaţiei, a decis deschiderea unei anchete asupra unor posibile scurgeri de subiecte la probele de matematică, fizică şi limba engleză, scrie „Le Monde". Televiziunea RTL a publicat fotografii primite de la un licean parizian cu subiectele de la fizică şi engleză cu o zi înaintea probelor. Ministerul francez al Educaţiei a cerut o întărire a nivelului de securizare a probelor. 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite