Dezastru în puşcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarele din România găzduiesc aproape 40.000 de deţinuţi. Din lipsa spaţiului, în unele celule sunt ţinuţi la un loc criminali periculoşi şi infractori mărunţi

Penitenciarele din România găzduiesc aproape 40.000 de deţinuţi. Din lipsa spaţiului, în unele celule sunt ţinuţi la un loc criminali periculoşi şi infractori mărunţi

Supraaglomerarea din penitenciare este una dintre problemele ridicate atât de angajaţii din sistem, cât şi de deţinuţi. În urma unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, angajaţii s-au plâns şi de comunicarea deficitară dintre şefi şi subalterni, dar şi de lipsa personalului. În schimb, deţinuţii au reclamat condiţiile improprii din puşcării, mai ales nerespectarea normei de hrană.

Persoanele private de libertate s-au mai plâns de lipsa spaţiilor special amenajate pentru activităţile sportive sau în aer liber. Insuficienţa spaţiilor în funcţie de repartizarea pe categorii a deţinuţilor este considerată o altă problemă majoră.

Cel mai aglomerat penitenciar din ţară este de cel din Bacău, unde gradul de ocupare este de 219%. Peste 100% sunt ocupate şi penitenciarele Jilava (119%), Codlea (121%), Galaţi (131%), Târgu Mureş (122%). La finele lui 2006, aproape 40.000 de persoane aveau "statutul" de deţinuţi. Cea mai populată lună a fost august, cu 36.910 deţinuţi, însă cele mai multe intrări în penitenciare s-au înregistrat în luna mai - 1.918.

Cele mai multe persoane au fost eliberate în luna martie - 1.893, iar cele mai puţine, în luna februarie - 1.532. Conform raportului de activitate pe anul trecut al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în sistem nu s-au înregistrat evenimente negative semnificative, cu excepţia protestelor de câteva zile din luna decembrie, când deţinuţii s-au revoltat fie zgomotos, fie prin refuzul hranei din cauza neadoptării unui decret de graţiere.

În 2006, s-au înregistrat însă trei evadări de la penitenciarele Gherla, Târgu Mureş şi Rahova. Deţinuţii "fugari" au fost prinşi în maxim 24 de ore, însă pentru împiedicarea evadării de la Târgu Mureş s-a făcut uz de armă.

Consumul şi traficul de droguri în puşcării, o problemă

O problemă a penitenciarelor a reprezentat-o şi consumul sau traficul de droguri, mai ales la Penitenciarul Jilava, unde, de altfel, s-a şi organizat o acţiune flagrantă în vederea opririi unei acţiuni de acest gen pusă "la punct" de deţinuţi. Consumul şi traficul de droguri din sistemul penitenciar a fost descoperit mai ales în baza unor petiţii anonime, cel mai probabil din rândul deţinuţilor. O prioritate a reprezentat-o şi separarea deţinuţilor fumători de cei nefumători. Din cele 158 de posturi vacante de medici, farmacişti şi asistenţi medicali nu s-au ocupat decât 100, chiar şi după organizarea a patru concursuri. În ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea unor posturi în sistemul penitenciar, Ministerul Justiţiei are în lucru o anchetă, având în vedere că, în urma unui raport întocmit la începutul acestui an, s-a constatat că din cei peste 12.000 de angajaţi, mai multe de jumătate erau în relaţii de rudenie.

1.000.000 lei, uniformele deţinuţilor

Unul dintre obiectivele urmărite anul trecut de Administraţia Penitenciarelor a fost crearea unei imagini pozitive a sistemului sanitar din penitenciar. Numai că dispariţia lui Omar Hayssam şi mai ales punerea sa în libertate în baza unei adeverinţe medicale eliberate de medicul Constantin Tănăsescu de la spitalul Penitenciarului Rahova a creat un adevărat scandal, imaginea ANP fiind destul de şifonată la acel moment. Medicul a fost demis de la Penitenciarul Rahova, însă s-a considerat nedreptăţit, drept care a acţionat conducerea Administraţiei Penitenciarelor în judecată, cerând despăgubiri de un milion de euro. Procesul este încă pe rol. În ceea ce priveşte achiziţionarea de echipamente atât pentru cadrele angajate în sistemul penitenciar, cât şi pentru deţinuţi, ANP a cheltuit 15.889.800 lei, respectiv 1.000.000 de lei.

219% gradul de ocupare a Penitenciarului Bacău

Revoltă "orchestrată" la Rahova, de Summitul francofoniei

Unul dintre momentele dificile din ciclul "Ce mai pun deţinuţii la cale" s-a consumat la Penitenciarul cu regim de maximă siguranţă Rahova. Astfel, în preajma Summitului francofoniei, deţinuţii puseseră la cale organizarea unei revolte generale, urmărind un impact mediatic de proporţii. Numai că demersul lor a fost descoperit şi oprit, fiind luate măsurile necesare.

Pe rolul instanţelor judecătoreşti s-au aflat un număr de aproximativ 1.150 de cauze ce privesc sistemul penitenciar, din care peste 1.000 de dosare au fost înregistrate numai în anul 2006. Faţă de anul 2004, când au fost înregistrate 461 dosare, în 2006 numărul acestora s-a dublat, iar comparativ cu anul 2001 (123 dosare) numărul cauzelor a crescut de 10 ori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite