Dezastru în jumătate din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sunt diverse: 4.868 de şcoli şi 3.439 de grădiniţe nu au alimentare cu apă, 3.748 de şcoli şi 3.017 grădiniţe nu au instalaţii sanitare decente, iar în 1.002 şcoli şi 946 de grădiniţe

sunt diverse: 4.868 de şcoli şi 3.439 de grădiniţe nu au alimentare cu apă, 3.748 de şcoli şi 3.017 grădiniţe nu au instalaţii sanitare decente, iar în 1.002 şcoli şi 946 de grădiniţe este necesară reabilitarea sistemului de încălzire. "Copiii trebuie să meargă la şcoală sau la grădiniţă, nu pe şantiere, nu în şcoli în care încă se lucrează sau în spaţii insalubre care să le pună la încercare capacitatea de supravieţuire în condiţii de risc", i-a avertizat pe prefecţi premierul Tăriceanu. Doar 40% din clădirile şcolare sunt construite după anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenţă corespunzătoare gradelor de seismicitate, arată ultimele date statistice ale Ministerului Educaţiei. În mediul rural, aproape 7% din şcoli au pereţii din chirpici şi din lemn. Totodată, 44% din clădirile şcolare sunt construite cu planşee din lemn, iar 8% sunt clădiri cu învelitori din carton asfaltat, şiţă şi stuf. Conform ministrului educaţiei, Mihail Hărdău, 70% din banii alocaţi în luna mai pentru modernizarea şcolilor sunt încă necheltuiţi. Hărdău i-a avertizat pe prefecţi că toţi banii care nu vor fi cheltuiţi în cadrul judeţelor până la 30 septembrie vor fi retraşi şi redistribuiţi altor judeţe, mai harnice. Potrivit ministrului educaţiei, în multe judeţe, la originea întârzierilor stau neînţelegeri locale între primari şi inspectori sau interese comerciale privind adjudecarea licitaţiilor sau transferul banilor de la un liceu la altul.

Inspectoratele şcolare - în subordinea autorităţilor locale
Tăriceanu a promis că, în cel mai scurt timp, inspectoratele şcolare judeţene vor trece în subordinea autorităţilor locale. Ministrul educaţiei a precizat pentru Adevărul că rapid înseamnă vara viitoare, pentru că procesul de învăţământ nu poate fi perturbat în timpul anului şcolar.

Microbuzele şcolare - în semilegalitate
Achiziţia celor 500 de microbuze pentru transportul copiilor va întârzia din cauza a două contestaţii la atribuirea licitaţiilor. Premierul Tăriceanu a pus o vorbă bună la ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, rugându-l să aibă grijă ca înmatricularea tuturor microbuzelor să se facă rapid. Anuţa Hândolescu, prefect de Vâlcea, a atras atenţia asupra semilegalităţii în care se află sistemul de transport şcolar. Inspectoratele şcolare nu au în obiectul de activitate transportul de persoane, astfel că nu se pot obţine autorizaţiile necesare de la autorităţile rutiere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite