Dezastrele se ţin lanţ pe întreaga planetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe cicloane, cutremure şi tornade au lovit Terra cu o intensitate sporită Până ieri, numărul victimelor cutremurului din sud-vestul Chinei ajunsese la peste 12 mii de persoane.

Mai multe cicloane, cutremure şi tornade au lovit Terra cu o intensitate sporită

Până ieri, numărul victimelor cutremurului din sud-vestul Chinei ajunsese la peste 12 mii de persoane. Alte zeci de mii de oameni sunt prinşi sub dărâmături.

Echipele de salvare lucrează contracronometru pentru a ajunge în zonele devastate şi a-i salva pe cei rămaşi în viaţă, la două zile după cel mai puternic cutremur care a zguduit ţara în ultimele trei decenii. China a fost ieri în doliu, în condiţiile în care bilanţul morţilor depăşea 12.000. Peste 50 de mii de soldaţi se luptă cu dărâmăturile.

18 replici seismice

În districtul Beichuan continuă căutările celor 1000 de elevi şi profesori daţi dispăruţi după ce o şcoală s-a prăbuşit peste ei. Locuitorii din sud-vestul ţării au trăit din nou, ieri, clipe de groază după ce s-au produs două replici seismice, având magnitudinea de 6 grade pe scara Richter şi alte 16 de 5 grade pe scara Richter. Ceremoniile pentru trecerea torţei olimpice vor fi simplificate şi vor fi ţinute momente de reculegere.

Pământul încă vibrează

Terra va continua să vibreze cel puţin câteva zile de acum înainte, explică specialiştii de la Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Roma. "Aşa se întâmplă atunci când se produc mari cutremure. Planeta noastră reacţionează ca un clopot enorm care a primit o lovitură puternică", spune profesorul Enzo Boschi, preşedintele institutului. În 2004, după cutremurul devastator care a produs valurile tsunami din sud-estul Asiei, Pământul a oscilat timp de o săptămână. "De data aceasta, Terra va mai vibra cel puţin încă două-trei zile, dar, până la urmă, lucrurile vor reveni la normal", sunt de părere experţii italieni.

Fenomenele meteo extreme continuă!

Climatologii spun că până la sfârşitul anului, la nivel global, vor apărea fenomene meteo extreme precum cicloanele, inundaţiile şi secetele. Specialiştii arată că media globală anuală a temperaturii va fi mai mică decât în alţi ani din cauza fenomenului "La Nina" din Oceanul Pacific. Nu se poate spune cu exactitate dacă fenomenele extreme au cauze naturale sau sunt influenţate exclusiv de activitatea umană. "Pe lângă fluctuaţiile naturale, clima mai e influenţată şi de om care a modificat atmosfera. În plus, mai e la mijloc şi încălzirea globală dată de gazele cu efect de seră", spune Roxana Bojariu, şeful grupului de cercetări climatice de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Estimările statistice arată că în perioada iunie - noiembrie vor avea loc 8 cicloane în bazinul Atlanticului tropical. "Nu putem spune cu exactitate unde anume vor fi. Dar estimările făcute de colegii noştri americani arată că e posibil ca acestea să aibă loc în Florida şi în zonele joase ale Mexicului", mai spune Roxana Bojariu. In plus, în zonele aferente Oceanului Pacific vor mai avea loc inundaţii şi secete, fenomene influenţate şi de fenomenul La Nina.

"Nu trebuie să ne îngrijorăm"


Gheorghe Mărmureanu (foto), directorul Institutului de Fizică a Pământului, spune că românii nu au motive să se îngrijoreze după cutremurul produs în China.

"Din contră, e bine pentru Europa, pentru că energia se consumă în acea partea a lumii". Cât priveşte seismul din China, cu magnitudinea de 8,26 pe scara Richter, acesta e ultimul dintr-o serie de cutremure puternice care au afectat zona Yunnan pe parcursul anilor: "E o zonă foarte activă din punct de vedere seismic, care face parte din aşa-numitul cerc asiatic de cutremure".

Şi în Europa au avut loc, în perioada aceasta, o serie de cutremure, dar, potrivit lui Mărmureanu, ele n-au legătură nici cu cel produs în China şi nici cu zona Vrancei. "Cutremurele vrâncene şi cele bulgăreşti sunt pe etaje diferite: cele vrâncene se produc la adâncimi de 130-140 kilometri, cele bulgăreşti sunt de suprafaţă".

Sfârşitul lumii, aşteptat sub pământ

În noiembrie 2007, 35 de ruşi, între care patru copii, şi-au făcut un buncăr subteran şi s-au ascuns sub pământ ca să supravieţuiască sfârşitului lumii. Ei credeau că, în mai 2008, un cataclism colosal va ucide o treime dintre pământeni. Poliţia a intervenit şi toţi membrii sectei au fost arestaţi şi împiedicaţi să se mai ascundă.

Vulcanul Etna azvârle cenuşă

Vulcanul Etna din Sicilia, sudul Italiei, a intrat într-o nouă fază eruptivă ieri dimineaţă, printr-un "eveniment seismic" urmat de o "explozie" de cenuşă, a anunţat Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie, citat de AFP. Explozia a fost urmată de o ploaie de cenuşă deasupra craterului sud-estic, acolo unde are loc în prezent o importantă activitate de emisie de gaz. O echipă de cercetători s-a deplasat marţi dimineaţă la faţa locului şi au estimat că fenomenul nu reprezintă deocamdată un pericol pentru persoane sau bunuri materiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite