Spectatori fără voie la torturile oribile din Penitenciarul Gherla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Nistor (78 de ani) încarcerat de comunişti pe nedrept la Gherla, judeţul Cluj, a asistat neputincios la torturile la care erau supuşi deţinuţii politic vecini de celulă . Paştele şi Crăciunul erau sărbătorit de luptătorii anticomunişti de la Penitenciarul Gherla cu prescură făcută din raţia de pâine şi cu slujbe pe ascuns, în carceră.

Ioan Nistor a fost arestat în 1960, cu trei zile înainte ca soţia sa să nască primul lor copil. Motivul: îl prinsese pe vărul miliţianului din comună la furat de lemne. „Prima dată i-am atenţionat doar, iar a doua oară când i-am prins, i-am luat şi i-am dus la miliţie. După câteva zile m-au chemat la Procuratură să îmi spună că cei doi au făcut plângere că mi-au dat bani ca să-i las să ia lemne. Mi-au dat cinci ani de închisoare, din care trei la Gherla şi doi lângă Târgovişte", a explicat bătrânul.

Citiţi şi:

Crimele sângeroase care au zguduit Maramureşul

O zi din viaţa unui criminal la Revoluţie

VIDEO: Radu Ciuceanu, preşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului: „Securitatea s-a infiltrat printre deţinuţii politici“

Una dintre experienţele care l-au marcat a fost să asiste la tratamentul celor condamnaţi pe motive politice. „Ieşeau în fiecare zi la plimbare câte jumătate de oră într-un părculeţ îngrădit, iar pe margine era iarbă înaltă, aspră. De sus, din pod, îi vedeam pe deţinuţii politic cum se aşezau pe o bordură şi rupeau şi mâncau iarbă de acolo", a povestit fostul deţinut.

Celule fără geamuri

În perioada în care a stat acolo, bistriţeanul a prins şi câteva sărbători. „Din puţina pâine pe care o primeau la masă, politicii păstrau o parte şi, de Crăciun şi de Paşte, făceau prescuri pentru slujbă. La camera în care erau ei, în 20 de paturi dormeau peste 50 de oameni, nu erau geamuri, iar gardienii îi verificau printr-un vizor aflat în uşă. Cât era slujba, făceau câte unul cu schimbul şi se puneau cu spatele la vizor, pentru a nu-i lăsa pe gardieni să-i vadă", şi-a amintit Ioan Nistor.

Nici viaţa lui la Gherla nu a fost uşoară. Zilnic, deţinuţii erau puşi la muncile câmpului, la săpat Canalul Morii sau la făcut lădiţe pentru marmeladă. „Lucram ca sclavii toată ziua. Când ne lăsau să stăm jos eram atât de obosiţi încât leşinam. Era un gardian, stătea pe un dâmb de pământ cu biciul în mână şi ne zorea să lucrăm tot mai mult şi mai mult. Când am ajuns la Târgovişte am crezut că am ajuns în Rai. Plâng şi acum când îmi amintesc ce am văzut acolo", a mai spus bătrânul.

"La camera în care erau deţinuţii politic, în 20 de paturi dormeau peste 50 de oameni, nu erau geamuri, iar gardienii îi verificau printr-un vizor aflat în uşă."
Ioan Nistor
fost deţinut

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite