Deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani sunt plătiţi să înveţe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de deţinuţi cu vârste între 20 şi 30 de ani încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani sunt elevi în clasele I-IV şi învaţă să scrie şi să citească. Alţi 12

24 de deţinuţi cu vârste între 20 şi 30 de ani încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani sunt elevi în clasele I-IV şi învaţă să scrie şi să citească. Alţi 12 deţinuţi cu vârste între 25 şi 35 de ani sunt elevi în clasa a V-a. Pentru efortul lor de a învăţa carte, aceştia sunt şi plătiţi. Astfel, un deţinut primeşte aproape 20 milioane de lei vechi pe parcursul studiilor. Majoritatea bobocilor de clasa I sunt bărbaţi trecuţi de 25 de ani, recidivişti, şi sunt analfabeţi. Cinci profesori şi doi învăţători vin zilnic la puşcărie şi predau matematica, limba şi literatura română, biologia, istoria şi limba franceză. Cei 36 de deţinuţi elevi sunt ascultaţi, dau lucrări de control şi primesc note în catalog.

360 de lei pentru un an de studiu

,,Până în prezent nu avem niciun elev repetent. E drept că rezultatele nu sunt extraordinare, dar elevii îşi dau silinţa, mai ales că au o motivaţie puternică pentru a studia", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Botoşani, Iulian Dărîngă. Pentru eforturile lor de a învăţa, deţinuţii au mai multe avantaje. Astfel, pentru fiecare semestru de studiu, un deţinut beneficiază de o reducere de 30 de zile din pedeapsă. În plus, ei primesc bani pentru că învaţă carte. ,,Pentru un an de studiu, deţinutul primeşte 360 de lei. Este vorba despre 300.000 de lei vechi pe lună. Deţinutul va primi net doar 10% din bani, restul fiind depuşi într-un cont de care acesta beneficiază după eliberare", ne-a declarat Iulian Dărîngă, purtător de cuvînt PMS Botoşani. Fondurile băneşti vin de la Direcţia Generală a Penitenciarelor şi sunt distribuiţi în baza programului de reabilitare a deţinuţilor. Avantajele cursurilor făcute după gratii a crescut la maximum interesul acestora pentru studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite