Deţinuţi minori, abuzaţi şi torturaţi la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ordin judecătoresc a obligat Pentagonul să publice, pentru prima oară, numele şi naţionalitatea deţinuţilor din închisoarea de la Guantanamo, din Cuba. Prin declasificarea

Un ordin judecătoresc a obligat Pentagonul să publice, pentru prima oară, numele şi naţionalitatea deţinuţilor din închisoarea de la Guantanamo, din Cuba. Prin declasificarea proceselor-verbale de la audieri au ieşit la iveală abuzuri care pun într-o situaţie cel puţin delicată Administraţia Bush: deţinuţi minori, tortură şi prizonieri uitaţi ani de zile în celule.
Între cele circa cinci mii de pagini de transcrieri de audieri apare şi o cerere de graţiere cutremurătoare. "Acestea sunt spusele mele", încep cele două pagini scrise de către deţinut. "Comportamentul meu este cunoscut tuturor aici la închisoare. Nu am avut nici măcar o dată probleme cu paznicii şi am fost mereu respectuos", se arată în cerere. "Vă rog să nu mă mai ţineţi încarcerat, pentru că nu am creat niciodată probleme Americii. Decizia o las în mâinile voastre".
Cererea de graţiere este semnată în arabă şi nu este datată. "Ai tras vreodată cu puşca în afara antrenamentelor?", este întrebat un deţinut de 19 ani. "Am fost de câteva ori la vânătoare în Arabia Saudită", răspunde acesta. "şi ce-ai vânat?", întreabă anchetatorul. "Iepuri."
Portocaliu, pentru tentativa de sinucidere
Un alt prizonier egiptean este întrebat de ce crede că trebuie să poarte uniforma portocalie. Răspuns: "Eu cred că din cauză că am încercat să-mi iau viaţa după 191 de zile pe care le-am petrecut închis aici". Transcrierea se încheie cu întrebarea prizonierului asupra datei aflării rezultatelor audierii şi cu răspunsul judecătorului, care zice: "Sper că în 30 până la 60 de zile." Lacunele în comunicarea deţinuţi-militarii americani este evidentă. Audierile sunt făcute în prezenţa unui translator, care, uneori, este depăşit de situaţie. "Cred că m-am pierdut în traducere", spune preşedintele tribunalului într-unul dintre procesele-verbale. "Ce înseamnă a declara?", întreabă un deţinut de doar 16 ani.
Allah să rupă cătuşele nevinovaţilor
"Am fost torturat şi înjosit în cele mai diferite moduri, am fost batjocorit atât eu, cât şi religia mea (). Cei care m-au audiat în Afganistan, la bazele americane, au folosit cele mai îngrozitoare metode de tortură asupra mea", arată declaraţia unui saudit. Potrivit publicaţiei germane "Spiegel", numeroşi deţinuţi de la Guantanamo se rugau zi şi noapte lui Allah să-i elibereze din captivitate. "În numele lui Allah, cel plin de compasiune şi milă", scria un prizonier curţii. "Îl implor pe Allah, cel Atotputernic, să rupă lanţurile mele şI ale tuturor celor nevinovaţi de aici".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite