Detergenţii şi cosmeticele devin ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma franceză "Bio Attitude" a lansat recent două tipuri de detergenţi 100% vegetali. Cei doi detergenţi ecologici sunt unul pentru spălarea automată şi cel de-al doilea pentru spălatul

Firma franceză "Bio Attitude" a lansat recent două tipuri de detergenţi 100% vegetali.

Cei doi detergenţi ecologici sunt unul pentru spălarea automată şi cel de-al doilea pentru spălatul manual. Invenţia a fost prezentată la salonul Pollutec Horizons de la Paris, de anul acesta. Deşi pare greu de crezut, detergenţii vegetali sunt realizaţi dintr-un extract combinat de porumb, rapiţă şi sfeclă.

Bio Attitude este o filială a marilor cooperative agricole cerealiere franceze care produce şi comercializează "ecoproduse" bazate pe materii prime vegetale. Pe lângă detergenţii ecologici - fie industriali, fie menajeri -, firma franceză produce şi cosmetice din lucernă şi grâu. Aceste produse sunt realizate cu ajutorul unor principii active descoperite recent.

Secretul constă în fracţionarea materialelor vegetale, detergentul obţinut astfel ajungând să echivaleze ca eficienţă produsele de larg consum, care se obţin din prelucrarea petrolului. Materiile prime folosite pentru detergenţii vegetali provin chiar din regiunea Pompelle-Farman, unde sunt fabricate şi produsele.

Tot în această zonă este şi piaţa de desfacere a Bio Attitude, pentru a nu fi nevoie de transportul producţiei, care ar putea fi poluant. Beneficiile utilizării acestor produse în ceea ce priveşte protecţia mediului sunt utilizarea materiilor prime regenerabile şi reducerea considerabilă a gazelor cu efect de seră, adică promovarea unui întreg ecoconcept la nivel de produs finit. Înfiinţată în decembrie 2000 şi condusă de Phillipe Mathaly, Bio Attitude a ajuns anul acesta la o cifră de afaceri de 150.000 de euro.

Bio Attitude realizează aceste produse în parteneriat cu Institutul de Cercetare Agro-Industrială din Franţa.

Detergenţii bio au toxicitate nulă

În Franţa se consumă 400 de tone de detergenţi pe an, majoritatea de origine petrochimică. Riscurile utilizării produselor petrochimice sunt poluarea solului, fiind produse greu degradabile, ecotoxice şi neregenerabile. Poluarea aerului prin contribuţia acestor produse la amplificarea emisiilor poluante din atmosferă şi a gazelor cu efect de seră este un al doilea risc şi, în fine, riscul de a afecta sănătatea utilizatorilor.

În acest moment, produsele de curăţire bio reprezintă doar 15% din volumul consumului total în Franţa. Dar atuurile bioproduselor de curăţire (utilizarea resurselor regenerabile, ecotoxicitate nulă şi capacitatea de biodegradare de până la 90%) vor mări în curând acest procent.

Cosmetice din ulei de ricin

Şi industria cosmetică se interesează tot mai mult de produsele de origine vegetală. Mai multe cooperative din regiunea Marne produc deja astfel de cosmetice. "Şi noi apelăm la procesul fracţionării vegetalelor. Extragem prin fermentaţie concentraţiile de care avem nevoie pentru toată gama de produse cosmetice. Este ceea ce se numeşte "chimie verde", altfel spus neapelarea la solvenţi sau alte componente toxice. Vegetalele au proprietăţi infinite.

Noi trebuie doar să le descoperim", explică Ariane, o producătoare din Marne. Cum în industria petrolieră se vorbeşte de "cracare", operaţie prin care se descompune un produs brut în componente foarte fine, la fel, în "industria verde", se face o operaţie similară, dar de data asta în locul petrolului se foloseşte uleiul de ricin. Spre exemplu, pentru obţinerea unui autobronzant, din ce în ce mai căutat pe piaţa din Franţa, tehnologii din Marne extrag mai întâi glicerolul din rapiţă, ca mai apoi, prin fermentaţie, acesta să se transforme în dihidroxiacetonă, care este o pudră.

Când aceasta reacţionează cu acizii aminaţi dă naştere unui pigment brun. Aceiaşi producători s-au remarcat printr-un "agent antiacnee" foarte eficient, făcut din ulei de rapiţă şi tărâţe de porumb.

Franţuzoaicele renunţă la cremele clasice

Cosmeticele obişnuite sunt adesea invadate de tot felul de compuşi toxici, periculoşi pentru sănătate. Dintre ingredientele din compoziţia produselor de igienă şi de îngrijire corporală, unul (care sună şi ciudat) este foarte controversat. Este vorba de "parabeni". Existenţa lor este una din cauzele pentru care tot mai multe franţuzoaice optează pentru cosmeticele vegetale.

"Parabenii" sunt compuşi sintetici pe care îi întâlnim în aproape toate categoriile de produse cosmetice de tipul antiprespirantelor, cremelor şi loţiunilor de corp, şampoanelor, gelurilor de duş, cremelor pentru mâini, faţă, corp, rujurilor şi parfumurilor. Pe seama parabenilor se pune unori şi cancerul de sân, deoarece aceştia pot reacţiona negativ cu ţesuturile din profunzime. Acumularea parabenilor poate duce chiar la modificari la nivelul celulelor şi la transformări maligne ale acestora.

Cel mai mare institut de "chimie verde"

Institutul de Cercetare Agro-Industrială este şi cea mai mare firmă producătoare de produse verzi din Marne. "Folosim tot mai mult sfecla în producţia noastră, deoarece am descoperit că este mai eficientă ca porumbul. Noi o vedem ca pe o plantă <> , datorită calităţilor sale nenumărate", spune Regis de Baynast, preşedintele institutului. Primele produse lansate de cercetătorii de la acest institut au ieşit pe piaţă în 2001- o cremă de mâini şi un săpun.

Emulsia a fost fabricată din tărâţe de porumb, activul hidratant, din glicerina obţinută din soia şi săpunul, din ulei de cânepă. Cel mai recent produs al lor este este un detergent pulverizant 100% vegetal, comercializat de Bio Attitude. "Mulţi clienţi ai noştri sunt mari nume ale cosmeticii, care treptat s-au apropiat de aceste comoponente vegetale în special pentru produsele antirid", a mai precizat Regis de Baynast. Institutul a fost de mai multe ori laureat al concursului "Agro Affaires".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite