Detectoarele de gaz, o investiţie obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2008, montarea dispozitivelor este obligatorie, dar foarte puţini respectă regula. În caz de scurgeri la instalaţia de gaz, detectorul poate bloca sistemul de alimentare.

Instalarea detectoarelor este obligatorie în încăperile unde funcţionează aragaze, centrale termice sau arzătoare, iar geamurile au grosimea mai mare de patru milimetri, sunt din termopan sau securizate. Reprezentanţii E. On Gaz susţin că foarte puţini băimăreni au montate detectoare de gaz.
Montarea, doar

cu firme autorizate

Montarea detectoarelor se efectuează exclusiv de firme autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), numele acestora putând fi găsit pe site-ul instituţiei. În Maramureş, există 18 asemenea societăţi.
Costul montării variază între 150 şi 400 de lei, în funcţie de complexitatea instalaţiei de gaze. Pentru montarea lui este necesar un proiect, care trebuie aprobat şi avizat de către E. On Gaz.
„Există un senzor care se montează la trei metri cel mult depărtare de sursa de foc şi la 30 de centimetri maximum, de tavan. Electrovalva se montează în afara apartamentului, lângă contorul de gaze, oprind alimentarea în caz de incidente“, a declarat Emil Groşan, reprezentantul firmei AMI SA, unul dintre prestatorii de servicii de acest gen din Maramureş. În cazul în care centrala termică de apartament este instalată în altă încăpere decât bucătăria unde se află aragazul, este necesară instalarea a doi senzori pentru fiecare echipament în parte.
Detectoarele au un sistem de semnalizare sonor, avertizând instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaz şi transmit un impuls electric unei electrovalve care opreşte imediat gazul. Verificarea existenţei detectoarelor se face în cadrul reviziilor reţelei de gaz efectuate o dată la cel mult doi ani.
În Baia Mare sunt înregistraţi 51.576 de abonaţi ai E. On Gaz. Numărul celor care au deja astfele de echipament în casă nu este cunoscut, până la finalizarea verificărilor derulate în această perioadă.

Aparate prea scumpe

Preţul unui aparat care doar avertizează asupra scăpărilor de gaz metan, fără a întrerupe alimentarea, ajunge la 300 de lei. Potrivit furnizorilor de detectoare de gaze, vânzările nu au fost spectaculoase până acum, iar asta se datorează, în parte, şi preţului destul de ridicat, însă ele vor creşte semnificativ odată cu obligativitatea achiziţionării unor astfel de aparate. „Mulţi ar vrea să îşi cumpere, dar când le spui preţul, se răzgândesc“, afirmă reprezentantul unei firme care nu a dorit să fie citat.
Tudor Vald, un băimărean de 56 de ani, spune că după ce a investit o sumă mare de bai în schimbarea ferestrelor cu termopan nu a mai fost dispus să cumpere şi un detector de gaz. „E foarte scump, iar costurile cu centrala şi ferestrele termopan mi-au terminat bugetul. Poate la anul, dacă va fi mai bine din punct de vedere financiar”, spune el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite