Destin de sclavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Păduraru, românca din comuna Mărgineni care a fost ţinută în sclavie de o italiancă, a fost urmărită de ghinion toată viaţa. Suferă de epilepsie, a avut un soţ care o bătea

Angela Păduraru, românca din comuna Mărgineni care a fost ţinută în sclavie de o italiancă, a fost urmărită de ghinion toată viaţa.

Suferă de epilepsie, a avut un soţ care o bătea şi în doar trei ani i-au murit atât părinţii, cât şi bărbatul. De parcă n-ar fi fost de-ajuns, fiul Angelei face puşcărie pentru că a omorât un sătean, iar vecinii spun că fiica, care este plecată de 10 ani în Italia, nu prea a ajutat-o cu bani şi nici nu prea ar fi vizitat-o.

"Înceată la minte, dar muncitoare", aşa o caracterizează mărginenii care o cunosc pe Angela Păduraru. Maria Frenţoi, verişoară cu românca ajunsă sclavă în Italia, spune despre ruda sa că ar fi terminat, în tinereţe, o şcoală ajutătoare. "Nu e retardată, doar că nu e isteaţă. Pentru că e mai înceată la minte, nu e chiar greu de păcălit", explică Maria Frenţoi.

"Bărbatul arunca spre ea cu cuţitul"

Vecinii îşi amintesc de mai multe crize de epilepsie pe care bătrâna le-ar fi avut în trecut. "Acum câţiva ani a făcut crize de epilepsie. Nu ştiu dacă este diagnosticată cu această boală de un medic, dar de câteva ori a căzut inconştientă şi a făcut spume la gură", susţine Laurenţiu Ghiurcă, vecinul Angelei.

În ciuda problemelor de sănătate, Angela Păduraru are o inimă mare şi a muncit din greu toată viaţa. "Dacă o pune cineva la treabă, trage ca un cal care nu dă nici din ureche şi nici din picior. Munceşte ca buldozerul. După revoluţie, a lucrat vreo doi ani în agricultură, pe la sârbi", şi-a lăudat vecina Laurenţiu Ghiurcă.

Românca ajunsă sclavă a fost urmărită de ghinion toată viaţa, iar de slăbiciunile ei au profitat chiar şi apropiaţii. "A avut un bărbat, mort acum, care o bătea mereu. Ajunsese să o folosească pe post de ţintă, să arunce din pat cu cuţitul spre ea, când se afla la uşă", îşi aminteşte Laurenţiu Ghiurcă.

Fiul în puşcărie, fiica la muncă în Italia

Femeia nu s-a bucurat nici de copii. Băiatul, Maximilian, este închis pentru că, după un pahar, s-a luat la bătaie cu un sătean, pe care l-a omorât. Fata, Felicia, este plecată de zece ani în Italia, iar în puţinele vizite pe care i le-a făcut mamei, a venit cu buzunarele goale.

"Lumea spune că se dezbracă noaptea în baruri. Eu n-am văzut-o să vină cu bani la maică-sa. Ba chiar, ştiu că de câteva ori ea i-a cerut bani maică-sii ca să se poată întoarce în Italia", spune Maria Frenţoi.

Având băiatul în închisoare, Angela Păduraru s-a angajat la un bătrân din Bacău ca menajeră, sperând că cei trei sute de lei câştigaţi lunar îi vor ajunge pentru pachetele trimise fiului.

"Acum vreo doi ani ne-a spus că nu se poate descurca numai cu trei sute de lei. Ne-a lăsat pe noi să avem grijă de casă, a împrumutat de la părintele Iosif Dămătar 200 de euro şi, cu ce mai strânsese ea, a plecat în Italia", ne-au povestit cei doi. Vecinul şi vara Angelei Păduraru au ţinut legătura telefonic cu românca numai în primele trei luni.

"Nu-şi găsise de lucru. După trei luni n-am mai ştiut nimic de ea, pentru că nu reuşeam să o mai contactăm. Abia acum am aflat, din presă, ce a păţit. Cred că italianca a distrus-o de tot", au mai spus apropiaţii femeii.

"Îs mai răi italienii ca noi"

Comunitatea din localitatea băcăuană Mărgineni este de-a dreptul şocată de povestea relatată la jurnalele de ştiri.

"Oameni răi sunt şi aici şi acolo. Italianca şi-a bătut joc de un suflet amărât", consideră băcăuanul Petrică Carmil. "Chiar e adevărat ce se vorbeşte despre Angelica? De-i aşa, apoi îs mai răi italienii ca noi. Eu n-am auzit de oameni sechestraţi în România", se miră şi Ion Lungu, un bătrân cu părul alb.

Chiar e adevărat ce se vorbeşte despre Angelica? De-i aşa, apoi îs mai răi italienii ca noi. Eu n-am auzit de oameni sechestraţi în România.
Ion Lungu,
localnic Mărgineni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite