Despăgubirile se înmulţesc în preajma alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Orice măsură ce poate contribui la campania electorală este fructificată la maximum de Guvern

După ce a aşteptat 16 ani, Guvernul se grăbeşte cu 60 de zile să înceapă distribuţia banilor.

Acordarea despăgubirilor persoanelor care au depus bani la CEC  pentru achiziţia de autoturisme Dacia ar fi trebuit să înceapă, conform actului normativ adoptat de Guvern în 2007, la 20 decembrie 2008. Aceasta ar fi însemnat trei săptămâni după data la care sunt programate alegerile parlamentare.

Pentru a nu rata înscrierea acestui punct în cadrul campaniei electorale, acelaşi Executiv a decis devansarea cu două luni a termenului. “Azi vom propune o ordanţă în Guvern, iar termenul va fi devansat de la 20 decembrie la 30 octombrie”, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Totodată, valoarea sumelor alocate a urcat de la 759 milioane la 760 milioane lei, iar numărul beneficiarilor a crescut de la 37.462 de persoane la 37.478.  Executivul a decis, în luna martie, că persoanele care au constituit depozite la CEC pentru achiziţia de autoturisme vor putea să-şi ridice banii de la ghişeele băncii începând cu prima zi bancară după ziua de duminică, 21 decembrie 2008, pentru a primi despăgubirile.

Efortul bugetar, peste 100 milioane euro

Această variantă reprezintă de fapt o modificare a Legii 146, în care se menţiona că sunt luaţi în calcul doar deponenţii de până la data de 1 noiembrie 1990, prin extinderea perioadei. Astfel că vor fi acordate despăgubiri pentru depozitele constituite până la 15 februarie 1992. Data-limită până la care se aplică indexarea cu nivelul inflaţiei, pentru determinarea valorii despăgubirii, va fi 31 iulie 2007. Singura condiţie este ca aceste conturi să fie active, iar soldul iniţial să nu fi fost afectat.

Potrivit acestei reglementări, cei care au depus suma integrală pentru o Dacie 1300, 70.000 lei vechi, înainte de 1990, vor primi aproximativ 3.700 euro, iar cei care au depus sume mai mici vor primi despăgubiri proporţionale. Efortul bugetar pentru aceste despăgubiri este de peste 100 milioane euro.

Astfel se pune punct final, cu ocazia campaniei electorale din această toamnă, unuia dintre cele mai lungi procese din perioada postdecembristă privind solicitările de despăgubire. Dificultatea soluţionării cauzei a constat în interpunerea între CEC şi client a unei întreprinderi distribuitoare, desfiinţate din 1992, pe care în termenii actuali am denumi-o unic distribuitor pentru Dacia.

Mecanismul despăgubirii

Suma reprezentând despăgubirea este asigurată de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominală totală egală cu valoarea totală a despăgubirii.

Titlurile de stat s-au emis în două tranşe, pe numele CEC, şi au scadenţa la un an de la data emisiunii.

Titlurile de stat emise în prima tranşă au ca dată de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise în a doua tranşă au ca dată de emisiune 21 ianuarie 2008. Valoarea nominală totală a primei tranşe a emisiunii este de 405,081 milioane lei, iar valoarea celei de-a doua tranşe este de 354,702 milioane lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite