Despăgubirile în caz de cutremur depăşesc PIB-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de asigurări ar trebui să plătescă, în caz de seism cu magnitudine ridicată, peste 105 miliarde de euro celor care şi-ar încheia o poliţă pentru asigurarea obligatorie a

Companiile de asigurări ar trebui să plătescă, în caz de seism cu magnitudine ridicată, peste 105 miliarde de euro celor care şi-ar încheia o poliţă pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Cifrele arată necesitatea încheierii obligatorii a unei asigurări de locuinţe, motiv pentru care guvernul a promulgat legea, Senatul şi-a adus amendamentele, iar Camera Deputaţilor o va dezbate fie până la jumătatea anului în curs, fie după 1 februarie 2008.

Conform unui studiu realizat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, "expunerea rezidenţială la inundaţii se ridică la 20 milioane de euro anual, în timp ce în cazul unui cutremur de magnitudine ridicată se ridică la 105 miliarde de euro", subliniază Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supravegehere a Asigurărilor.

Dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj al INSOAR la cererea CSA, 12,8% deţin o asigurare facultativă a locuinţei, iar 60% sunt de acord cu introducerea asigurărilor obligatorii.

Potrivit prevederilor cuprinse în proiectul de lege, asigurarea obligatorie va acoperi trei riscuri de bază specifice ţării noastre: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prima de asigurare propusă în actul normativ este cuprinsă între 10-20 de euro, în funcţie de tipul de construcţie.

Circa 8% din locuinţe sunt asigurate

Doar 8% din cele aproximativ 8,4 milioane de locuinţe din România sunt asigurate, prin intermediul unei poliţe facultative de profil. "Procentul este unul redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeană. Totuşi, populaţia a început să conştientizeze importanţa unei poliţe de profil", a mai spus preşedintele CSA.

Toncescu a afirmat că adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor s-a impus ca urmare a faptului că România este unul dintre statele europene expuse în mod semnificativ la dezastre naturale, în special cutremure şi inundaţii.

Pentru categoriile sociale defavorizate, proiectul de lege pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor prevede alocarea din bugetul statului a sumelor cu titlu de primă de asigurare.

"Comisia se bazează pe sprijinul societăţilor de asigurare care vor participa la constituirea Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), deoarece încheierea contractelor de asigurare şi despăgubirile se vor face de către asigurători", a menţionat Toncescu.

Franşiza la locuinţe, după modelul CASCO

Proprietarii care şi-au făcut o asigurare facultativă a locuinţei vor putea să o prelungească la expirarea acesteia, fără să mai fie nevoiţi să întocmească una obligatorie în termen de cinci zile, potrivit modificărilor efectuate de Comisia de Buget-Finanţe a Senatului, a spus Aron Ioan Popa, preşedintele comisiei.
Totodată, comisia a eliminat din textul proiectului riscul care se asigură în cazul daunelor produse construcţiilor cu destinaţie de locuinţă ca efect indirect, cum sunt cele generate de un dezastru natural.

Comisia a introdus şi noţiunea de franşiză, definită ca fiind partea de prejudiciu suportată de persoana păgubită, stabilită ca valoare fixă sau procent din despăgubirea totală prevăzută de poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD).

Reprezentanţii comisiei consideră că în acest fel se poate menţine prima de asigurare la o valoare scăzută şi se transferă un risc mai mare către reasiguratori. S-a considerat de asemenea, că proprietarul de casă trebuie să îşi asume un risc cât mai mic, iar valoarea franşizei se stabileşte prin decizia CSA, care se publică în "Monitorul Oficial al României".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite