Despăgubiri doar pentru 40% din culturile calamitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-un total de 1,7 milioane de hectare declarate calamitate din cauza secetei, doar 720.000 dispun de poliţă de asigurare Statul va despăgubi doar 40% din întreaga suprafaţă agricolă

Dintr-un total de 1,7 milioane de hectare declarate calamitate din cauza secetei, doar 720.000 dispun de poliţă de asigurare

Statul va despăgubi doar 40% din întreaga suprafaţă agricolă afectată de secetă şi asta pentru că acesta este nivelul poliţelor de asigurare de care dispun pământurile agricole din România.

Bugetul statului va suporta acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate, de 720.000 de hectare. Acesta este nivelul culturilor care deţin poliţă de asigurare. Potrivit ministrului agriculturii, Traian Remeş, acesta reprezintă doar 40% din întreaga suprafaţă care a fost afectată de secetă. "Suprafeţele calamitate pentru care vor fi acordate despăgubiri sunt de 488.000 hectare de grâu, 47.000 hectare de orz şi orzoaică, 175.000 hectare de rapiţă şi 10.000 hectare de orzoaică de primăvară, însumând 720.000 de hectare. Suprafaţa totală afectată este de 1,7 milioane de hectare", a declarat ministrul agriculturii, Traian Remeş.

Executivul nu poate aduce ploaia

Legea prevede acordarea de despăgubiri numai pentru culturile asigurate, agricultorii putând depune în continuare dosare. "Seceta va afecta producţia de cereale realizată pe hectar în acest an. După calculele noastre, media va fi de 1,6 tone pe hectar, faţă de 1,9 tone cât s-a realizat anul trecut", a declarat Remeş.

Guvernul a decis că nivelul acordat pentru despăgubirile agricole afectate de secetă să fie cuprins între 600 şi 750 lei pentru fiecare hectar, suma totală a fondurilor alocate pentru despăgubiri urmând să se situeze la un nivel de 500 milioane de lei. Săptămăna trecută, starea de calamitate naturală în agricultură era declarată pentru zone din 34 judeţe afectate de secetă. În tot procesul de acordare a despăgubirilor se va respecta legea. Eu nu pot decide acordarea de plăţi pentru culturile care nu sunt asigurate", a precizat Remeş. Deşi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi-a propus să acorde despăgubirile până la data de 31 iulie, nu a fost stabilit un termen fix până la care pot fi depuse dosarele de despăgubire. "Dacă fermierul întârzie cu documentele peste 31 iulie, îi vom plăti. Nu am fixat un termen după care nu mai primim dosare. Noi ne-am propus să acordăm despăgubirile până la 31 iulie, ca să putem să îi ajutăm pentru înfiinţarea culturilor", a spus ministrul agriculturii, care a adăugat faptul că măsurile adoptate de Executiv pentru limitarea efectelor secetei nu au fost luate prea târziu şi asta pentru că "Guvernul nu ar putea determina căderea ploii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite