Despăgubiri pentru Codex Aureus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii trebuie să primească 15.000 de euro de la fostul director al Bibliotecii Naţionale şi de la alţi doi funcţionari pentru că au permis fotocopierea

Ministerul Culturii trebuie să primească 15.000 de euro de la fostul director al Bibliotecii Naţionale şi de la alţi doi funcţionari pentru că au permis fotocopierea manuscrisului

Tribunalul Bucureşti a decis că statul român a fost păgubit atunci când s-a încuviinţat fotografierea Codex Aureus.

Fostul director al Bibliotecii Naţionale a României (BNR) Dan Erceanu şi foştii şefi ai filialei BNR din Alba Iulia, Mârza Iacob şi Dârja Ileana Petronela, au contestat sentinţa judecătorilor.

Ministerul Culturii a arătat magistraţilor că în 1999 manuscrisul a fost împrumutat Landului Hessen din Gemania pentru a participa la expoziţiile "Das Lorscher Evangheliar" şi "Expoziţia - 799 GBR".

La întoarcerea în ţară, la 5 mai 1999, o comisie mixtă româno-germană a verificat conservarea codexului şi s-au semnalat deteriorări la mai multe pagini (detaşare de pigment, dezlipirea unui colţ de pergament, posibil atac biologic), cauzate de fotografierea şi facsimilarea codexului.

Dosar clasat de procurori

Facsimilarea a fost făcută de societatea elveţiană Faksimile Verlang Zuzern, care a cumpărat drepturile de reproducere de la oficialii Landului Hessen, într-un proiect mai larg în care era implicată şi Biblioteca Apostolică Vaticană. Proiectul editorial prevedea reproducerea în facsimil, în 333 exemplare, a "Codex Aureus".

Potrivit MCC, operaţiunea s-a făcut în lipsa unui contract încheiat cu reprezentanţii germani în numele şi în favoarea statului român.

Ministerul a făcut plângere împotriva celor trei oficiali care "cu ştiinţă, prin încălcarea normelor de conservare a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil", ar fi permis fotografierea manuscrisului.

Dosarul a fost clasat în 2005 de procurori, care au constatat că în cauză nu există un prejudiciu cert, iar fapta ilicită nu există, întrucât fotocopierea s-a realizat în scopuri ştiinţifice. În ceea ce priveşte drepturile de autor, Tribunalul a constatat că, în acest caz, sunt întrunite elementele răspunderii civile delictuale, deoarece statul a fost păgubit prin facsimilare.

Dreptul de publicare: un PC 386

Judecătorii au citat o adresă a IGP conform căreia în anul 1993 codexul a fost copiat nelegal de Hermann Scheffers, directorul Muzeului din Lorsch, în scopul executării de reproduceri tipografice.

Judecătorii arată că din actele depuse în dosar reiese că Iacob Mârza a purtat tratative în nume personal şi a acceptat fotografierea manuscrisului contra unei taxe de 1.260 de mărci germane, iar pentru dreptul de publicare s-a solicitat un computer PC 386 cu imprimantă laser, scanner, suma fiind plătită direct lui Iacob şi neapărând înregistrată în contabilitate.

Oricum, din corespondenţa româno-germană a reieşit că problema copyrightului apare într-o scrisoare trimisă de Dan Erceanu către Muzeul Lorsch, în care partea română nu solicită o taxă de copyright.

În schimb, se doreau trei copii după facsimilul "Codex Aureus": două pentru BNR, iar una pentru Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, şi încă cinci copii după principalele pagini ale manuscriselor pentru realizarea unei expoziţii.

"Nu este un prejudiciu cert"

Dan Erceanu (foto) a suţinut în faţa instanţei că, în acest caz, nu există faptă ilicită, deoarece nu există un prejudiciu cert.

El a mai arătat că, pentru eventualul prejudiciu, ministerul putea recupera banii din poliţa de asigurare a manuscrisului, care era de 25 milioane de euro. "Codex Aureus", cunoscut şi sub numele "Evanghelierul de la Lorsch" a fost realizat din porunca împăratului Carol cel Mare.

Facsimilarea codexului cu care Nicolae Ceauşescu garanta împrumuturile externe a iscat un scandal monstru în 2002, când fostul director al BNR Dan Erceanu a fost efectiv săltat de poliţişti. El a fost acuzat că a autorizat fără drept fotocopierea manuscrisului. Însuşi ministrul de interne de la acea vreme, Ioan Rus, declara că îşi va cere scuze public dacă se va dovedi nevinovăţia lui Erceanu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite