Despăgubirea i-a mutat din ghetou la vilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila în care locuieşte acum familia Alexandrei Nedelcu
Vila în care locuieşte acum familia Alexandrei Nedelcu

Familiile celor două fetiţe din Ştefăneşti, Argeş, lovite de o şoferiţă cu un Q7 în 2009 au primit câte 500.000 de euro daune morale. Cea mai mare despăgubire tip RCA a schimbat viaţa rudelor unor copile accidentate în urmă cu doi ani. Cu banii primiţi, familiile fetelor şi-au cumpărat vile.

Familiile a două fetiţe din Argeş, una decedată, iar cealaltă rănită grav în urma unui accident rutier, au primit, printr-o decizie judecătorească, peste 4 milioane de lei, adică un milion de euro. Pentru că şoferul vinovat era asigurat pentru răspundere civilă, compania Ardaf, cea care a emis poliţa, a fost obligată să achite despăgubirea.

În aprilie 2009, Simona Precopiu Preduţ a accidentat două fetiţe care se jucau pe o alee din spatele blocului. Una dintre micuţe a murit în urma impactului, iar cea de-a doua a rămas cu grave afecţiuni fizice şi psihice. La 22 martie, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au decis ca şoferiţa vinovată să plătească străbunicii fetiţei care a supravieţuit accidentului 200.000 de euro despăgubiri materiale şi 300.000 de euro daune morale, iar familiei fetiţei care a murit - 20.000 de lei despăgubiri materiale şi 2 milioane de lei daune morale.

În plus, şoferiţa a achitat şi aproximativ 25.000 de lei cheltuieli de spitalizare. Aceasta este cea mai mare despăgubire tip RCA plătită până acum de o firmă de asigurări din România. Instanţa a decis atunci ca Simona Precopiu Preduţ să nu stea nicio zi în spatele gratiilor, deşi a ucis un copil şi a nenorocit un altul pe viaţă, primind o sentinţă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Au donat din bani rudelor

La 6 mai 2011, cele două familii au primit banii în cont. Din suma obţinută drept despăgubire, cele două familii şi-au cumpărat câte o vilă şi s-au mutat din blocurile sărăcăcioase din Ştefăneşti în care locuiau pentru a uita de tragicul accident care le‑a schimbat vieţile. Familia Gabrielei Ştefania Muscă, fetiţa de 4 ani care a murit după ce a fost călcată de Audi-ul Q7, s-a mutat în casă nouă şi încearcă să construiască o troiţă în locul unde a avut loc accidentul. „Familia a donat foarte mulţi bani rudelor sărace şi au construit o casă. Se chinuie să facă o troiţă în locul acela, unde a avut loc accidentul", spune avocatul familiei Muscă, Bogdan Dorcea.

Blocul în care au locuit înainte de accident

Cealaltă familie, a Alexandrei Nedelcu, fetiţa de 3 ani care a supravieţuit accidentului, s-a mutat într-o casă cu etaj la câţiva kilometri de blocul în care locuiau. Au cheltuit pe vila pe care au trecut-o pe numele fetei şi pe mobilă aproximativ 400.000 de lei şi au cumpărat o maşină de 9.000 de lei. După ce au plătit şi onorariul avocatului, au mai rămas cu 1,4 milioane de lei, bani pe care-i vor folosi în folosul Alexandrei, după cum spune Marilena Ion, străbunica micuţei.

Banii nu compensează durerea pricinuită

Banii n-aduc însă fericirea familiei şi nici nu compensează drama prin care au trecut. „Banii nu mă încântă cu absolut nimic, decât s-o tratez. Casa am luat-o pe numele ei, eu nu m-am folosit de niciun ban. Preferam să stau în garsoniera mea, dar să fie fata sănătoasă. Alexuţa nu vede cu ochiul drept, nu aude cu urechea dreaptă, suferă de bulimie pe sistem nervos, merge la psiholog pentru că fură mâncare şi mănâncă pe ascuns. Stă o lună acasă, apoi o lună internată la spital ca să facă tratament la cap", spune Marilena Ion, străbunica fetei. Alexandra a scăpat cu viaţă printr-o minune, după ce a stat 23 de zile în comă profundă, iar la un moment dat medicii chiar au declarat-o în moarte cerebrală. Şi-a revenit însă spectaculos, iar acum are deja 5 ani.

Compensaţii uriaşe, tot mai dese

Astfel de despăgubiri au devenit tot mai dese în România, instanţele începând să preia din practica judiciară europeană, este de părere unul dintre avocaţii din acest caz. „Am venit cu argumente juridice clare. Evidenţa nu poate fi negată. Am venit şi cu o decizie dată de o instanţă din România care despăgubea o familie cu 750.000 de euro. Judecătorii au fost impresionaţi de acest caz şi instanţele au început să conştientizeze faptul că firmele de asigurări trebuie să despăgubească în astfel de cazuri. Nu a rămas săracă nici firma de asigurări", spune avocatul Bogdan Dorcea.

Blocul în care au locuit  înainte de accident
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite