Desfăşurarea forţei de pace în Liban întâmpină dificultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

încetare a focului.În Liban se află deja o forţă de interpunere a ONU (UNIFIL), cuprinzând 2.000 de persoane, aşa încât până la completarea cifrei propuse mai e nevoie de încă 13.000, dar

încetare a focului.
În Liban se află deja o forţă de interpunere a ONU (UNIFIL), cuprinzând 2.000 de persoane, aşa încât până la completarea cifrei propuse mai e nevoie de încă 13.000, dar deocamdată nicio ţară nu şi-a luat niciun angajament ferm în această privinţă. Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Kofi Annan, a descris situaţia ca fiind "foarte gravă" şi a afirmat că sarcina cea mai urgentă este desfăşurarea căştilor albastre.

Franţa, dispusă să-şi asume comanda, dar condiţionat
Franţa, care deja are comanda UNIFIL, s-a declarat dispusă să preia comanda forţei internaţionale extinse, cu condiţia însă a clarificărilor absolut necesare. E firesc ca Franţa să-şi asume o asemenea misiune, dat fiind legăturile ei istorice cu Libanul (protectorat francez imediat după Primul Război Mondial). Este semnificativ că popularitatea în acută scădere a preşedintelui Chirac a crescut cu 5 la sută după poziţia fermă manifestată în privinţa opririi imediate a conflictului. Pe lângă asumarea comandei, Franţa s-a arătat dispusă să contribuie cu 3.000 de oameni la propusa forţă internaţională, dar cu condiţia ca mandatul acesteia să fie foarte precis şi cu garanţii ferme din partea guvernului libanez, a mişcării Hezbollah şi a Israelului. O altă condiţie este şi desfăşurarea prealabilă rapidă a trupelor libaneze, un semnal pozitiv fiind lumina verde dată în acest sens de guvernul de la Beirut.

Rezerve şi din partea altor ţări
Rezervele franceze sunt împărtăşite şi de Italia, şi Turcia, care ar fi dispuse să furnizeze între 1.000 şi 3.000 de militari. O contribuţie importantă ar putea aduce şi Malayesia (1.000 de oameni), şi Indonezia (850), dar ministrul de externe israelian, d-na Tzipi Livni, a declarat că nu este de acord, întrucât aceste ţări musulmane nu au relaţii cu Israelul. Alte state şi-au arătat disponibilitatea de a trimite contingente mai mici, deocamdată însă totul este extrem de nebulos, ceea ce explică şi semnalul de alarmă lansat de Kofi Annan. Cu atât mai mult cu cât Israelul a dat de înţeles că nu-şi va retrage trupele până la sosirea forţei mixte de pace.

Germania critică "formulările sumare" ale lui Bush
Comentând ultimele evoluţii, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a atacat cu duritate expresiile folosite de Bush privind "axa răului" şi "fascismul islamic".
Asemenea "formulări sumare" pot da naştere unor noi neînţelegeri, a spus el, insistând că "soluţia inteligentă" pentru conflictul dintre Israel şi Hezbollah nu poate fi decât reluarea procesului de pace palestinian, cheia situaţiei în întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite