Deşeurile erei digitale sufocă Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele şi substanţele toxice acoperă tot mai multe zone de pe planetă, fără ca cineva să ia o măsură serioasă Într-un raport intitulat "Cutting Edge Contamination", referitor

Materialele şi substanţele toxice acoperă tot mai multe zone de pe planetă, fără ca cineva să ia o măsură serioasă

Într-un raport intitulat "Cutting Edge Contamination", referitor la gradul de poluare a apelor "infestate" din cauza procesului de producţie a computerelor şi dispozitivelor electronice, organizaţia Greenpeace a tras un serios semnal de alarmă.

Membrii acesteia susţin că Pământul se "sufocă" efectiv, de vină fiind deşeurile toxice. Cel mai mare impact ambiental îl au fabricile unde sunt produse circuitele electronice, care achiziţionează de la furnizori plăci de bachelită învelite în cupru. Plăcile sunt tăiate ulterior, pentru a fi "croite" la dimensiunile necesare. Pe ele este desenată schema circuitului final şi, la sfârşit, sunt spălate cu o substanţă acidă care elimină resturile de cupru. Or, tocmai această "spălătură acidă", foarte corozivă, este pusă sub acuzare.

Potrivit raportului menţionat, marile întreprinderi nu au nicio reţinere să deverseze în râuri şi fluvii tot ceea ce rezultă în urma acestor "spălături". Rezultatul? Un înalt grad de contaminare a apelor şi a pânzei freatice în zone întinse din apropierea platformelor industriale.

Clor şi metale grele

Specialiştii în probleme de mediu au descoperit şi alte substanţe toxice în apropierea fabricilor de semiconductori, cum ar fi compuşi volatili de clor şi metale grele.

În Filipine, într-unul dintre siturile examinate de Greenpeace, apa potabilă conţinea concentraţii de clor de 70 de ori mai mari decât nivelul legal. În alte cazuri au fost detectate concentraţii ridicate de cupru în pânza freatică, metal ce poate cauza infertilitatea. În deşeurile filialei IBM din Guadalahara, Mexic, printre mai mulţi compuşi toxici a fost detectat cel ce se cheamă nolifenol, ce afectează, de obicei, funcţiile endocrine.

Ancheta celor de la Greenpeace a luat în vizor şi alte firme de renume, ca Sony, Sanyo, Intel, iar cercetările şi analizele au fost făcute la sediile lor din Asia şi America Centrală. Un "amănunt" comun: niciun reprezentant al acestor companii de prestigiu nu a vrut să recunoască faptul că procesul de fabricaţie propriu fiecărei întreprinderi este nociv atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite