Deşeuri letale la liber, în municipiul Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeuri letale la liber, în municipiul Târgu-Mureş
Deşeuri letale la liber, în municipiul Târgu-Mureş

Universitatea „Petru Maior” are în vecinătate clădiri ce conţin otravă letală. Deşeurile sunt letale pentru oameni, doar un miligram fiind suficient să ucidă o persoană.

550 kg de cianură de cadmiu, la fel de periculoasă ca şi cianura de potasiu se află într-un depozit al unei fabrici din Târgu-Mureş, chiar în apropierea unei facultăţi.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu, aceste deşeuri sunt letale pentru oameni, doar o granulă de un miligram fiind suficientă să ucidă o persoană. De mai bine de zece ani, sute de kilograme de cianură de cadmiu, substanţă deosebit de toxică pentru oameni, dar şi foarte periculoasă pentru mediul înconjurător zac depozitate într-una dintre anexele fostei fabrici de maşini de calcul din Târgu-Mureş.
În urma unei sesizări a conducerii Universităţii „Petru Maior”, care a primit în administrare imobilele fostei companii şi nu putea intra în posesie din cauza deţinerilor de deşeuri, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control şi au rămas surprinşi de ceea ce au constatat.
„Garda de Mediu a dispus controlul unităţilor ce îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate. În ceea ce priveşte cianura de la UPM, a fost depozitată pentru a fi distrusă, iar cel care este responsabil de depozitarea ei în fostele clădiri de la Maşini de Calcul, va fi sancţionat”, a declarat Gyenkeny Gertrude, comisar-şef al Gărzii de Mediu Mureş

Nu se ştie ale cui sunt toxinele

Acestea nu reprezintă un pericol imediat, dar deoarece substanţa este foarte toxică, au fost dispuse măsuri de siguranţă, precum întărirea pazei şi permanentizarea acesteia, montarea unor camere de supreveghere. Doar că nu se ştie cine deţine exact aceste substanţe, dată fiind situaţia juridică întortocheată a companiei. Soluţia pentru ca aceste deşeuri să nu mai reprezinte un pericol este să fie distruse de către angajaţii unei firme autorizate, doar să se ştie proprietarul.

O adevărată otravă

Din 2004 şi până în prezent, a susţinut prefectul Marius Paşcan, pentru soluţionarea problemelor acestor deşeuri au fost implicate mai multe instituţii ale statului, cum ar fi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş prin Biroul Arme Explozivi şi Substanţe Toxice, Garda Naţională de Mediu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş, care până la data prezentei, nu au reuşit să rezolve în condiţiile legii, problema acestor deşeuri.
„Cianura găsită în clădirile fostei «Maşini de Calcul» este o substanţă periculoasă dacă ajunge în pânza freatică sau în contact cu oamenii are efect letal. Practic este o otravă”, a precizat Danuţ Ştefănescu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş.

Danuţ Ştefănescu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş:
„Cianura găsită poate ajunge în pânza freatică. Practic este otravă”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite