Deşeuri pentru unii, ispite pentru alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice a debutat la Timişoara O acţiune oarecum neobişnuită pentru majoritatea locuitorilor din Timişoara a avut loc în

Colectarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice a debutat la Timişoara

O acţiune oarecum neobişnuită pentru majoritatea locuitorilor din Timişoara a avut loc în municipiul de pe Bega. SC RETIM Ecologic Service SA, în colaborare cu Primăria municipiului Timişoara, a desfăşurat o amplă acţiune de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) de la populaţie.

În zonele de blocuri au fost amplasate 16 containere de 7 mc, în timp ce în zonele de case au fost adunate toate deşeurile de acest tip depuse de cetăţeni la marginea carosabilului. Celor 16 locaţii temporare se adaugă încă patru ce pot fi folosite tot timpul.

Acţiunea a făcut parte din campania naţională iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, campanie prin care se urmăreşte îndeplinirea angajamentelor României asumate prin Tratatul de aderare la UE în ceea ce priveşte colectarea DEEE-urilor.

Nostalgicii regimului trecut îşi vor aminti de "angajamentele pioniereşti" în cadrul cărora duceam la şcoală sticluţe şi castane. Atâta doar că, atunci, nimeni nu era prea bucuros cu această sarcină.

Câte trei kilograme de la fiecare

În cadrul angajamentului se prevede că fiecare român va trebui să strângă în 2007 câte trei kg de DEEE. Cetăţenii au răspuns destul de bine, cu această ocazie fiind colectată o cantitate de aproximativ 18 tone de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice. Cantitatea colectată sâmbătă se adaugă celor 11,5 tone de astfel de deşeuri colectate de la începutul anului la cele patru puncte permanente ale SC RETIM Ecologic Service SA.

O altă deosebire este că, pe vremurile cu colectarea castanelor şi fierului vechi, nimeni nu era ispitit să fure din plasa vecinului. Moda s-a schimbat şi, iată, unii încearcă, pe de o parte, să scape de electrocasnicele vechi, iar alţii vor să îşi îmbogăţească parcul de "suvenire electronice" folosind sursa mai sus amintită. Economia de piaţă presupune "angajamentele pioniereşti" noi, dar şi împinge la soluţii noi!

Unii aduc, alţii colectează!

Timişoara nu duce lipsă de "întreprinzătorii moderni" şi astfel au apărut incidentele. La unul dintre punctele temporare de colectare, persoane neidentificate au venit cu o căruţă şi, în loc să descarce, au încărcat tot ce au găsit acolo.

Cei de la RETIM, care nu aveau oameni care să supravegheze acţiunea pe toată durata ei şi la toate punctele de colectare, nu şi-au pierdut umorul. Livian Hotico, purtătorul lor de cuvânt, ne-a spus că cei cu căruţa n-au luat chiar tot, au mai lăsat şi RETIM-ului câte ceva.

În rest, toată lumea e fericită: RETIM-ul, pentru modul foarte bun în care au reacţionat timişorenii, cetăţenii, pentru că au putut să se descotorosească de lucruri care îi încurcau de multă vreme şi, probabil, chiar şi căruţaşii încărcaţi cu televizoare şi frigidere vechi, care nu au fost urmăriţi de poliţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite