Desemnarea administratorului fondurilor UE pentru agricultură, în stand-by

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia privind desemnarea băncii comerciale care urmează să administreze fondurile structurale de dezvoltare a agriculturii a fost, ieri, suspendată. Ministerul Agriculturii s-a văzut,

Licitaţia privind desemnarea băncii comerciale care urmează să administreze fondurile structurale de dezvoltare a agriculturii a fost, ieri, suspendată. Ministerul Agriculturii s-a văzut, ieri, nevoit să apeleze la o astfel de măsură pentru că una dintre băncile comerciale înscrise în concurs a contestat licitaţia.

Ministerul Agriculturii a trebuit să suspende licitaţia pentru selectarea băncii ce urma să gestioneze fondurile UE destinate sectorului agricol din cauza unei contestaţii depuse de BRD-Groupe Societe Generale.

Lipsă de comunicare

Situţia nu este deloc simplă, şi asta pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Mara Mateescu, licitaţia a fost suspendată, deşi aceasta a avut loc în primele zile ale lunii iunie.

"Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor ne-a informat, pe data de 12 iunie, că BRD a depus pe data de 29 mai o contestaţie. De depunerea documentelor noi nu am fost informaţi, astfel că licitaţia a avut loc la începutul acestei luni. Ca atare, Consiliul ne-a cerut să suspendăm licitaţia, până la soluţionarea contestaţiei", a precizat Mara Mateescu. Reprezentanţii BRD însă nu au putut fi contactaţi pentru o poziţie oficială în acest caz până la închiderea ediţiei.

Dezvoltarea agricolă în cifre

Pentru desemnarea viitorului gestionar al Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi al Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) se înscriseseră la licitaţie cu oferte concrete Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, Banca Comercială Carpatica şi Bancpost. Cele două mari fonduri europene (FEADR şi FEGA) sunt destinate finanţării exclusive a sectorului agricol şi dezvoltare rurală. După desemnarea unui câştigător, Ministerului Agriculturii va depozita la banca câştigătoare fondurile ce vor veni pentru dezvoltarea agriculturii şi rurală pentru 2007. Estimarea nivelului fondurilor este de circa 560 milioane de euro, din această sumă 250 milioane de euro provenind din FEGA, iar restul din FEADR, în condiţiile în care Uniunea Europeană pune la dispoziţie agriculturii autohtone un nivel al finanţărilor de peste 900 de milioane de euro.

Nivelul fondurilor care vor ajunge în România în acest an din cele care finanţează plăţile unice pe suprafeţele agricole se situează sub nivelul a 440 de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite